Thursday , April 25 2024

FRF a anuntat cate echipe vom avea in cupele europene si ce reguli importante a introdus UEFA

cupa

Federatia Romana de Fotbal a anuntat, luni, numarul de echipe pe care tara noastra le va avea in sezonul urmator al cupelor europene (Liga Campionilor si Europa League).

La fel ca-n sezonul precedent, Romania va trimite patru echipe in cupele europene: una (campioana) in Liga Campionilor, respectiv trei in Europa League.

Dar iata anuntul oficial al FRF:

UEFA a trimis tuturor Federatiilor nationale afiliate scrisori privind regulile de acces in cupele europene, valabile pentru ciclul 2015-2018, ceea ce inseamna ca primul sezon competitional de aplicabilitate a acestora va fi 2015-2016.

Cele mai importante modificari de ordin general
Comparativ cu sezoanele competitionale de pana acum, cele mai importante modificari de ordin general sunt urmatoarele:

– Castigatoarea UEFA Europa League va fi calificata direct in play-off-ul UEFA Champions League al stagiunii imediat urmatoare sau chiar in faza grupelor acesteia cu o conditie: daca echipa castigatoare a Ligii va capata drept de participare in editia viitoare a competitiei (faza grupelor) si gratie clasarii in campionatul intern.

– Numarul maxim de echipe ce pot reprezenta o tara in Europa League a scazut la trei.

– Foarte important: in cazul in care castigatoarea Cupei nationale se califica, datorita clasarii in campionat, in Liga Campionilor, accesul in Europa League este oferit formatiei cel mai bine clasate in campionat (dupa ultima echipa cu drept de participare prin prisma campionatului).

– Toate drepturile comerciale vor fi centralizate de UEFA conform modelului aplicat in Liga Campionilor.

Situatia echipelor romanesti
– Conform listei de acces valabila pentru sezonul competitional 2015-2016, Romania ocupa locul 16, drept care vom avea patru reprezentante in cupele europene, dupa cum urmeaza:

Campioana va intra in turul 2 preliminar al UCL, jocurile fiind programate pe 14/15 si 21/22 iulie 2015. In cazul calificarii, turul 3 preliminar e prevazut sa aiba loc in zilele de 28/29 iulie si 4/5 august 2015, iar play-off-ul pe 18/19 si 25/26 august 2015.

Castigatoarea Cupei Romaniei va debuta in turul 3 preliminar al UEL (30 iulie si 6 august 2015), play-off-ul fiind programat pe 20 si 27 august 2015.

Vicecampioana editiei de campionat 2014-2015 va intra in competitie in turul 2 preliminar, ale carui date de disputare sunt 16 si 23 iulie 2015.

Ocupanta locului 3 la sfarsitul campionatului Ligii I, editia 2014-2015, va demara intrecerea, asa cum a fost cazul si in 2013, in primul tur preliminar, jocurile fiind stabilite la datele de 2 si 9 iulie 2015.

NOTA
In cazul in care campioana isi va adjudeca si Cupa Romaniei, vicecampioana va intra in competitie in al treilea tur preliminar al UEL, ocupanta locului 3 va avansa, debutand in competitie in al doilea tur preliminar, in timp ce echipa care va incheia sezonul de campionat 2014-2015 pe pozitia a patra va intra in primul tur preliminar.

Sezonul acesta, Steaua, Astra, Petrolul si CFR Cluj au fost echipele care reprezinta/au reprezentat Romania in cupele europene.

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …