Friday , April 19 2024

Franta cucereste Cupa Mondiala, dupa o finala nebuna in fata Croatiei

Franta a cucerit a doua sa Cupa Mondiala din istorie dupa ce a castigat finala CM 2018 din Rusia, scor 4-2 in fata Croatiei, la capatul unei dintre cele mai spectaculoase finale de Mondial in ultimii 20 de ani.

franta-croatia

Golurile au fost reusite de Griezmann din penalti, Pogba, Mbappe si Mandzukici un autogol, respectiv Perisic si acelasi Mandzukici, care profita de o gafa uluitoare a lui Lloris.

Prima repriza de la Moscova a fost una spectaculoasa, cu de toate in ea, cu trei goluri mai ales, dar si cu momente in care arbitrajul a lasat loc la multe discutii, cu tot cu folosirea VAR-ului.

Franta, mult mai pragmatica, a marcat la prima sa faza de gol, in minutul 18, autogol practic semnat de Mandzukici, care si-a deviat nefericit balonul in proprie plasa, dupa o centrare din lovitura libera a lui Griezmann.

Ex-iugoslavii au cerut insa offside la Pogba la aceasta faza, iar reluarile par ca le dau dreptate, arbitrul Pitana insa nu a cerut ajutorul VAR.

Croatii nu au renunta insa usor, asa cum le este felul, iar egalarea a venit rapid, 10 minute mai tarziu, dupa golul impecabil marcat de Perisici, sut superb la coltul lung de la marginea careului, dupa o recentrare inteligenta a lui Vida.

Cocosii galici au terminat insa mitanul in avantaj pe tabela, dupa ce Nestor Pitana a luat o decizie cel putin discutabila, a dictat un penalti pentru Franta dupa ce mingea l-a lovit in mana pe Perisic, iar arbitrul argentinian a decis ca a fost un gest voluntar si meritat dictat penalti.

Griezmann a lovit calm si Franta putea intra la cabine in avantaj.

Forcingul de dupa pauza al francezilor a fost uluitor, acestia au marcat doua goluri in 6 minute, minutele 59 si 65. Pogba a inceput balul cu un sut superb din afara careului, foarte bine plasat, imposibil de aparat pentru un Subasic care era si mascat.

Croatii nu s-au putut ridica din pumni si au mai incasat o lovitura, cateva minute mai tarziu, sut tot de la distanta, Mbappe acum la cuvant, dar acum o mare vina o poarta portarul croat, care nu a fost deloc bine plasat, iar golul i se poate imputa fara discutii.

Mbappe a devenit cel mai tanar marcator intr-o finala de CM, dupa marele Pele.

Linistea francezilor si sentimentul ca nimic nu le mai poate strica petrecerea s-a naruit cateva minute mai tarziu cand Mandzukici a marcat un gol uluitor, dupa ce Lloris a vrut sa il dribleze in careul sau mic si a fost pacalit ca un copil de catre starul lui Juventus.

Franta scrie istorie si devine campioana mondiala pentru a doua oara in istorie, dupa titlul din 1998, iar Croatia ramane cu acest argint ca cea mai buna performanta din istoria unei natiuni care se nastea in zgomotul bombelor si a mitralierelor, in 1992.

ziare.com

Vezi si

Cupa Olimpiadei Sportului Militar Liceal, câștigată de Colegiul Național Militar ”Ştefan cel Mare”

La această etapă a olimpiadei, lotul colegiului câmpulungean a fost format din 87 de sportivi, …