Friday , April 26 2024

Fostul mare fotbalist fălticenean Constantin Jamaischi s-a stins din viață la 75 de ani

In urmă cu 53 de ani, Constantin Jamaischi aducea în Giulești primul titlu de campioană națională din istoria Rapidului. Fostul fotbalist fălticenean a devenit campion european cu echipa națională sub 19 ani a României, cucerind totodată și două cupe balcanice

E doliu în fotbalul sucevean. Constantin Jamaischi, fălticeneanul care a adus în Giulești primul titlu de campioană din istoria clubului Rapid, s-a stins din viață, marți dimineață, la vârsta de 75 de ani.

Drumul spre afirmare în fotbal l-a început la Foresta Fălticeni, formație în tricoul căreia a debutat în Divizia B, la vârsta de 15 ani. A urmat ascensiunea spre prima divizie, eșalon unde a evoluat șapte sezoane pentru Rapid și alte patru pentru Sportul Studențesc.

La 17 ani a jucat pentru echipa națională a României, alături de care a câștigat Campionatul European sub 19 ani, acesta fiind de altfel și singurul trofeu internațional din istoria Federației Române de Fotbal.

Anul 1967 a avut însă o semnificație aparte pentru Constantin Jamaischi. În urmă cu 53 de ani, fălticeneanul făcea parte din echipa cu care Rapid câștiga primul titlu de campioană din istoria clubului.

În același an, după propriile mărturisiri, putea face pasul către un club important din fotbalul european. Juventus Torino l-a remarcat după un meci cu Rapid, însă a preferat să rămână acasă, lângă familie.

Constantin Jamaischi a jucat la Rapid între anii 1963 și 1970, cucerind pe lângă titlul național din 1967, două Cupe Balcanice, în 1965 și 1966, dar și un campionat european feroviar în 1968.

Jami” a mai jucat la Foresta Fălticeni, Dinamo Bacău, Viitorul București, FC Brașov și Sportul Studențesc.

Ca antrenor la seniori, a stat pe băncile formațiilor Foresta, Constructorul Iași și FC Botoșani.

Printre fotbaliștii pe care i-a descoperit ca antrenor se numără Ionuț Bîlbă, Cristi Şchiopu sau Vasile Maftei.

„Din păcate, fotbalul românesc a pierdut un mare jucător și un om deosebit. Domnul Jamaischi a fost cel m-a descoperit pe vremea când jucam la <<Nicu Gane>>. A fost primul meu antrenor și cel m-a ajutat să fac pasul spre lumea mare a fotbalului. ABC-ul fotbalului cu el l-am învățat. Am mai stat de vorbă cu el la Paști și îmi spunea că nu se simte prea bine. Îmi rău că nu mai putem fim împreună. Am ținut mult la domnul Jamaischi”, a mărturisit fălticeneanul Vasile Maftei, actualmente antrenor secund la primi-divizionara Astra Giurgiu.

Cluburile Rapid București și Şomuz Fălticeni, precum și Asociația Județeană de Fotbal Suceava au transmis la rândul lor mesaje de condoleanțe familiei.

Constantin Jamaischi va fi înmormântat joi, la Biserica din Şoldănești. (Dănuț CHIDOVEȚ)

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …