Wednesday , May 29 2024

Firma de pază de la meciul România – Ungaria anunţă rezilierea unilaterală a contractului cu FRF

BGS meci

Firma de pază care a asigurat ordinea la partida România – Ungaria, BGS, a anunţat, prin intermediul unui comunicat de presă, rezilierea unilaterală a contractului cu Federaţia Română de Fotbal şi a precizat că toţi agenţii de securitate care au făcut exces de zel vor fi sancţionaţi.

BGS a precizat că rezilierea unilaterală a contractului de prestări servicii încheiat cu FRF va fi făcută începând cu data de 27 octombrie, la presiunea mediatică şi a Federaţiei Române de Fotbal. “Luând în considerare lacunele legislative, presiunea mediatică şi reacţia Federaţiei Române de Fotbal, în urma incidentelor petrecute la meciul de fotbal Romania-Ungaria, societatea noastră a ales să rezilieze unilateral contractul de prestări servicii încheiat cu FRF începând cu data de 27.10.2014. Am luat această decizie, convinşi fiind că am făcut tot posibilul să respectăm legea şi să menţinem în cadrul meciurilor climatul de linişte şi ordine pentru zecile de mii de suporteri, nu pentru o mână de huligani” , a precizat firma de pază.

BGS susţine că declanşarea evenimentelor din peluze au avut ca origine unele grupuri de suporteri ale echipelor Steaua, Dinamo, Petrolul cât şi gruparea “Honor et Patria”, care încurajează echipa naţională.

“Galeria Dinamo Sud a atacat galeria maghiară, membrii galeriei Stelei s-au bătut între ei, galeria echipei Petrolul a lovit câţiva agenţi de securitate, iar cei de la «Honor et Patria» au aruncat la propriu doi agenţi de securitate BGS peste balustradele de protecţie. De asemenea, numeroşi membri ai acestor grupări au introdus pe stadion materiale pirotehnice (petarde/torţe) pe care le-au folosit pe durata întregului meci aruncându-le către agenţii de ordine, pe teren şi dintr-o zonă în alta a peluzelor” , se arată în comunicatul citat.

BGS a precizat că materialele pirotehnice introduse de spectatori în tribune sunt de mici dimensiuni şi ascunse în lenjeria intimă, legea interzicându-le agenţilor un control corporal atât de amănunţit. “Aceste materiale sunt de mici dimensiuni, iar din informaţiile pe care le-am primit ulterior meciului am aflat că au fost introduse pe stadion ascuse în lenjeria intima, legea nepermiţându-ne percheziţia corporală amănunţită ci doar un control sumar. Aceste grupări au vandalizat mobilierul stadionului (scaune) folosind bucăţile rupte pe post de proiectile îndreptate de asemenea către agenţii de ordine şi jandarmi. Unele dintre proiectile au făcut victime, rănind atât membri ai forţelor de ordine cât şi spectatori”, mai scrie în comunicatul firmei de pază.

BGS a explicat că în baza Legii 10/2012, a contractului şi a planului de pază este îndreptăţită implicarea agenţilor BGS în păstrarea sau restabilirea ordinii şi siguranţei în tribune.

Societatea de pază consideră că inicidentele dintre suporteri şi forţele de ordine pornesc întotdeauna din zona peluzelor, cauzate de aceleaşi grupuri de suporteri care se autointitulează ultras: “Cum este posibil ca în restul stadionului să fie păstrată ordinea şi să nu existe niciun fel de incidente? De ce întotdeauna huliganii ajung să fie victimizaţi, chiar şi în contextul în care încalcă legea în mod flagrant şi repetat, provocând daune materiale, fizice, sportive şi morale întregii Românii. Ia cineva în considerare reacţia zecilor de mii de spectatori care cer evacuarea şi stoparea huliganilor.”

Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, susţine, într-un comunicat postat pe site-ul federaţiei, că regretă incidentele dintre forţele de ordine şi suporteri de la meciul România – Ungaria, scor 1-1, din preliminariile Euro-2016, acuzând firma de pază de la Arena Naţională de abuzuri la adresa fanilor.

“Am declarat, imediat după meciul cu Ungaria, că măsurile de securitate şi-au atins scopul. M-am referit exclusiv la măsurile prin care s-a evitat un contact fizic violent între fanii maghiari şi cei români. În această dimineaţă am descoperit faţa nevăzută a partidei, una dureroasă şi care nu necesită multe comentarii, ci măsuri ferme. Mulţumesc presei pentru informaţiile şi imaginile furnizate. S-au petrecut lucruri de neacceptat, intolerabile pe un stadion din România. Regret incidentele produse între forţele de ordine şi suporteri, îmi cer scuze faţă de fanii care au avut de suferit din cauza abuzurilor şi excesului de zel. Federaţia Română de Fotbal condamnă atitudinile violente şi nejustificate la adresa suporterilor. Îi asigur pe toţi cei care au avut de suferit că vinovaţii vor plăti”, a afirmat Burleanu.

Burleanu a mai spus că la revenirea naţionalei din Finlanda va avea o “discuţie fermă cu conducerea companiei care a avut reponsabilitatea securităţii pe Arena Naţională”: “Acest moment a fost picătura care a umplut paharul în ce priveşte Legea 4 şi prevederile ei. Aşa cum am promis suporterilor, în 6 luni vom avea un nou proiect de lege”.

Mai multe incidente au avut loc, sâmbătă seară, înainte şi în timpul meciului România – Ungaria. În timpul partidei, fanii unguri au încercat să se bată cu suporterii români, iar jandarmii şi angajaţii BGS au intervenit pentru a calma spiritele, angajaţii firmei de pază lovind mai multe persoane, printre care femei şi copii.

Conform Jandarmeriei şi SMURD, aproximativ 30 de suporteri români au fost duşi la secţiile de poliţie, pentru cinci fani s-a dispus sancţiunea de a merge la stadion un an, iar 46 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală.

Reprezentativa României a încheiat la egalitate, scor 1-1 (1-0), meciul susţinut, sâmbătă, pe Arena Naţională, în compania selecţionatei similare a Ungariei, în etapa a doua grupei F din preliminariile Euro-2016.

Mediafax

Vezi si

Irina Begu şi Ana Bogdan s-au calificat în turul al doilea la Roland Garros. Meciul Soranei Cîrstea, amânat de ploaie

Jucătoarele române de tenis Irina Begu şi Ana Bogdan s-au calificat, luni seara, în runda …