Thursday , March 28 2024

F1: Rosberg a câştigat Marele Premiu al Australiei. Hamilton şi Vettel au abandonat

rosberg-F1

Germanul Nico Rosberg (Mercedes) a câştigat, duminică, Marele Premiu al Australiei, prima etapă a CM de Formula 1, în timp ce colegul său britanic Lewis Hamilton şi cvadruplul campion mondial german Sebastian Vettel (Red Bull) au abandonat după doar patru, respectiv cinci tururi, relateaza realitatea.net, care citeaza Mediafax.

Pe locul doi s-a situat australianul Daniel Ricciardo (Red Bull), iar danezul debutant Kevin Magnussen (McLaren-Mercedes) a fost al treilea.

Al patrulea a trecut linia de sosire britanicul Jenson Button (McLaren-Mercedes), urmat în ordine de spaniolul Fernando Alonso (Ferrari) şi de finlandezul Valtteri Bottas (Williams).

Pe locurile 7-10 s-au clasat germanul Nico Hulkenberg (Force India), finlandezul Kimi Raikkonen (Ferrari), francezul Jean-Eric Vergne (Toro Rosso) şi rusul debutant Danil Kviat (Toro Rosso).

Rosberg a confirmat forma bună în care s-a aflat echipa sa Mercedes în testele dinaintea sezonului şi a câştigat într-o manieră categorică primul Grand Prix din noua eră a Formulei 1, ce are în prim-plan motorul turbo V6 de 1,6 litri. Germanul, al treilea la start, a plecat ca din puşcă, i-a depăşit pe cei doi piloţi aflaţi în faţa sa, Lewis Hamiton şi Daniel Ricciardo, apoi a făcut o cursă în “Vettel style”, trecând linia de sosire cu un avans de aproape 25 de seunde. Victoria sa nu a fost pusă la îndoială în niciun moment, nici când, în turul 12, safety Car-ul a pătruns pe pistă, în urma unui uşor accident suferit de Bottas.

În schimb, coechipierul său, Hamilton, pole position-ul de la Melbourne, nu a putut încheia decât patru tururi, din cazua unei probleme apărute la sistemul de aprindere al unuia dintre cilindrii motorului Mercedes. Ţinând cont de evoluţia lui Rosberg, probabil că, în absenţa acestei probleme, monoposturile Mercedes ar fi terminat pe primele două locuri ale clasamentului.

Evoluţii diametral opuse au avut şi piloţii Red Bull. Vettel, al 12-lea la start, a încheiat prematur cursa australiană, tot din cauza unor probleme tehnice. Clasat tot week-end-ul peste campionul mondial en titre, Ricciardo a ridicat tribunele în picioare pe circuitul Albert Park. Mai întâi sâmbătă, când a ocupat primul loc în calificări pentru scurt timp, dar a fost “detronat” în ultimul moment de Hamilton. Apoi duminică, după ce şi-a păstrat poziţia secundă avută pe grilă şi pe podiumul final. Un excelent rezultat, cel mai bun din carieră, pentru pilotul care l-a înlocuit pe Mark Webber şi care ţine astfel echipa Red Bull în joc, în ciuda problemelor de fiabilitate înregistrate de motorul Renault cu care sunt echipate monoposturile campioane mondiale.

Primul lider al clasamentului constructorilor este încă echipa McLaren-Mercedes, după ce piloţii acesteia au strâns la Melbourne 27 de puncte, prin locul trei ocupat de debutantul Magnussen şi locul 4 al lui Button. Danezul (locul 4 pe grilă) a întrecut toate aşteptările la prima sa cursă în Formula 1, reuşind să prindă ultima treaptă a podiumului. Curajos şi exact în pilotaj, Magnussen a fost aproape pe final să mai urce o treaptă, dar a primit ordin de la boxe să nu-l atace pe Ricciardo şi să economisească benzină. Plecat de pe locul 10, Button a făcut o foarte bună cursă tactică, a profitat de intrarea Safety Car-ului şi a terminat al patrulea.

Ferrari, deşi a punctat cu ambii piloţi, nu s-a evidenţiat cu nimic la Antipozi. Vicecampionul mondial Fernando Alonso a plecat al cincilea şi a terminat al cincilea, după o cursă mediocră. Colegul său, Kimi Raikkonen a reuşit să-şi îmbunătăţescă locul de la start, 11, dar a terminat departe de podium, pe 8.

Cea mai spectaculoasă evoluţie a zilei a avut-o finlandezul Valtteri Bottas de la Williams. Clasat al nouălea în calificări, dar pe 15 în ziua startului, după o penalizare de cinci locuri în urma schimbării cutiei de viteze, Bottas a fost pilotul cu cele mai multe depăşiri. Finalndezul era deja pe locul 6 în turul 6, apoi în turul 10 a lovit uşor marginea circuitului provocând o pană la roata dreapta-spate a monopostului său şi, totodată, intrarea maşinii de siguranţă. Bottas a mers în trei roţi la boxe, a “încălţat” un nou tren de pneuri şi, după ce a ieşit pe circuit în poziţia a 16-a, şi-a reluat cursa de recuperare. Pilotul de la Williams a terminat pe locul 6, în timp ce coechipierul său Felipe Massa a abandonat în primul tur, după ce a fost scos în decor de japonezul Kamui Kobayashi (Caterham).
Ultimii care au punctat la Melbourne au fost piloţii Toro Rosso, Jean-Eric Vergne – locul 9 şi Danil Kviat – locul 10, rusul fiind şi el la prima cursă în F1.

Aflaţi printre protagonişti în 2013, Romain Grosjean şi echipa Lotus-Renault au dezamăgit în Australia. Nici francezul, nici colegul său, venezuelanul Pastor Maldonando, nu au trecut linia de sosire.

Clasamentul constructorilor este condus de echipa McLaren, cu 27 de puncte, urmată de Mercedes, cu 25 de puncte, Red Bull cu 18 puncte, Ferrari cu 14 puncte, Williams cu opt puncte, Force India cu 6 puncte şi Toro Rosso cu 3 puncte.

A doua etapă va avea loc la 30 martie, în nocturnă, în Bahrain.

 

 

Vezi si

LPS Suceava se menține pe podium în Liga Elitelor U14

LPS Suceava a rămas pe podium în Liga Elitelor U14, după ce a câștigat derbyul …