Sunday , July 21 2024

EURO 2024: Spania a învins Germania după prelungiri (2-1) şi s-a calificat în semifinale

Selecţionata Spaniei s-a calificat în semifinalele Campionatului European de fotbal – EURO 2024, printr-o victorie în faţa Germaniei, echipa gazdă, cu scorul de 2-1 (0-0, 1-1), după prelungiri, vineri seara, pe Stuttgart Arena. Dani Olmo (52) şi Mikel Merino (119) au înscris pentru iberici, în timp ce golul Germaniei a fost reuşit de Florian Wirtz (89), informează Agerpres.

Meciul a fost unul echilibrat, cele două echipe alternând perioadele bune de joc, în care diferenţa a fost făcută de sclipiri ale unor jucători.

Ibericii au fost periculoşi încă din primul minut, când Pedri a şutat din marginea careului, dar Neuer a prins. Yamal (15) a tras din lovitură liberă din marginea careului, puţin alături. Ruiz (18) a fost şi el imprecis de la 18 metri.

Prima oportunitate a gazdelor a fost semnată de Havertz (21), care a reluat cu capul de la 9 metri, dar Unai Simon a reţinut. Acelaşi Havertz (35) a tras din marginea careului, însă portarul spaniol a apărat.

Laporte (23) şi-a încercat şansa de la distanţă, dar Neuer a fost atent. Goalkeeper-ul german a fost la post şi la şuturile lui Olmo (39) şi Yamal (45).

”La Roja” a fost periculoasă în debutul reprizei secunde, dar Morata (47) a tras peste poartă din 7 metri, după o pasă a lui Yamal.

Adolescentul Yamal a dat o pasă remarcabilă în centru, iar Olmo, jucător în Germania, la RB Leipzig, a venit lansat şi a plasat mingea la colţ de la 14 metri, deschizând scorul (52).

Germania s-a aruncat în atac cu toate forţele şi ocaziile nu au întârziat să apară. Andrich (70) a şutat din marginea careului, dar Unai Simon a respins. Şutul lui Havertz (72) a fost blocat salvator de Dani Carvajal. Fullkrug (77) a reluat din cădere în bară, la centrarea lui Wirtz. Unai Simon (82) a degajat greşit, dar Havertz s-a grăbit şi a trimis un lob peste poartă.

În min. 89, centrarea lui Mittelstaedt a fost întoarsă cu capul de Kimmich, iar Wirtz a şutat la colţul lung, restabilind egalitatea.

Germania a avut chiar o şansă de a încheia meciul înainte de prelungiri, dar Muller (90+4) a reluat pe lângă ţintă.

În prelungiri, Oyarzabal (104) a şutat de la distanţă pe lângă poartă. Wirtz a avut şi el o şansă bună (105+1), dar balonul s-a dus puţin alături.

O fază controversată s-a consumat în min. 106, când Musiala a şutat la poartă, mingea a lovit mâna lui Cucurella, dar nu s-a acordat penalty.

 

Nationalmannschaft a mai fost periculoasă prin acelaşi Fullkrug, care a deviat cu capul o minge aruncată în careu de Kimmich (117), Unai Simon a apărat.

Când toată lumea aştepta loviturile de departajare, Spania a dat lovitura: Olmo a centrat în careu, iar Merino, scăpat din marcaj de Rudiger, a reluat cu capul în plasă (119).

Ibericii au fost aproape să mai dea o lovitură (120+2), dar Ferran Torres, scăpat singur cu portarul, a trimis imprecis.

Echipa antrenată de Julian Nagelsmann a avut şansa egalării, dar Fullkrug (120+3) a trimis milimetric pe lângă cu capul din 10 metri.

Meciul a fost ultimul pentru Toni Kroos, legendarul mijlocaş german anunţându-şi în prealabil încheierea carierei după EURO.

Spania, triplă campioană continentală, îşi menţine astfel ascendentul în faţa Germaniei, pe care a învins-o şi în finala EURO 2008.

Spania a plătit însă un preţ destul de scump pentru această calificare, deoarece Pedri s-a accidentat în primele minute ale meciului cu Germania, iar Dani Carvajal a fost eliminat în finalul jocului, Morata, Le Normand (suspendaţi pentru cumul de cartonaşe galbene).

Spania, care se află la a patra sa semifinală consecutivă la EURO, va juca în penultimul act contra învingătoarei dintre Portugalia şi Franţa. AGERPRES

Vezi si

Echipa olimpică a României s-a îmbarcat spre Paris: 107 sportivi vor concura în 18 sporturi olimpice

Echipa Olimpică a României a plecat duminică la Paris, pentru a participa la Jocurile Olimpice, …