Thursday , March 28 2024

Dumitru Dragomir, trimis in judecata in dosarul privind vanzarea drepturilor TV

mitica-dragomir

Dumitru Dragomir, fostul sef al Ligii Profesioniste de Fotbal, a fost trimis in judecata, alaturi de peste 40 de persoane, pentru evaziune, delapidare si spalare de bani, cu un prejudiciu de circa 5,4 milioane de euro. Dragomir este acuzat si de nereguli in legatura cu vanzarea drepturilor TV pentru meciuri de fotbal, sustine Mediafax.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe langa Tribunalul Capitalei, reteaua evazionista vizata in acest dosar a functionat timp de cinci ani, între 2009 si 2014, fiind folosite 17 societati comerciale de tip “fantoma”. Anchetatorii descriu, in actul de sesizare a instantei, modul in care a functionat aceasta retea si spun ca mecanismul infractional a fost unul împartit în cinci etape.

Astfel, o parte dintre inculpatii din dosar, in calitate de administratori ai mai multor societati comerciale, au inregistrat, in documentele contabile ale acestor firme, operatiuni fictive constand in achizitii nereale de bunuri si servicii.

Pentru a se ascunde provenienta ilicita a sumelor rezultate din evaziune, acestea au fost transferate, in mod succesiv, in conturile bancare ale celor 17 firme “fantoma”, sumele inscrise in facturile fictive emise de catre acestea din urma. Banii au fost retrasi, uterior, in numerar cu ajutorul altor persoane implicate in dosar si au fost restituite “la sacosa” inculpatilor care au dispus anterior plata acestora, dupa perceperea, in prealabil, de catre alte doua persoane a unui comision cuprins intre 6% si 8%.

Implicarea lui Dumitru Dragomir in acest dosar a aparut in iunie 2011, cand acesta, in calitate de presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), i-a determinat pe membrii Adunarii Generale a LPF sa aprobe incheierea unui contract de mandat cu SC Capital Properties SRL. Contractul se referea la vanzarea drepturilor de televiziune aferente pachetelor de meciuri 3, 4, 5, 6, 7 si 9, pentru sezoanele competitionale 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014. Dragomir, sustin procurorii, a facut acest lucru “cunoscand faptul ca prestatiile inscrise in contractul de mandat respectiv nu aveau sa fie executate in fapt (aceste prestatii nemaiputand fi, de altfel, executate, intrucat oferta SC RCS RDS SA fusese deja depusa)”.

Banii au fost dati pentru servicii de intermediere care nu ar fi fost prestate niciodata, potrivit anchetatorilor.

In urma faptelor lui Dragomir, patrimoniul LPF a fost diminuat cu 2,8 milioane de euro, mai sustin procurorii.

“Sumele sus-mentionate transferate de LPF in contul SC Capital Properties SRL au fost virate ulterior de inculpatii Corbu Mihai si Radu-Arhire Alexandru-Madalin, mai întâi, în conturile unor societati comerciale de ‘tranzit’, iar din acestea în conturile unor societati comerciale cu comportament de tip ‘fantoma’ – controlate de inculpatii Negoescu Tiberiu-Constantin si Paun Cristian-Nicolae, de unde au fost retrase in numerar si restituite ‘la sacosa’ dispunatorilor platilor”, mai arata Parchetul de pe langa Tribunalul Capitalei.

De asemenea, in 2013, Dumitru Dragomir, tot in calitate de presedinte al Ligii, a inregistrat in documentele contabile ale LPF, precum si in celelalte documente legale operatiuni fictive, ce constau in achizitii nereale de servicii in valoare de 3.250.800 lei de la SC Capital Properties SRL, in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale si cauzand un prejudiciu estimat bugetului de stat in cuantum total de 1.300.320 lei, din care 780.192 lei reprezentand TVA, iar 520.128 lei, impozit pe profit.

Dosarul urmeaza sa fie solutionat de magistratii de la Tribunalul Bucuresti.

Pentru recuperarea prejudiciului si confiscarea sumelor “spalate”, au fost puse sub sechestru bunuri ale inculpatilor in valoare totala de 46.000.000 lei, intre care trei imobile ale fostului sef al LPF.

La 7 aprilie, Dumitru Dragomir si oamenii de afaceri Mihai Corbu si Radu Arhire au fost retinuti, iar Tribunalul Bucuresti a decis, o zi mai tarziu, cercetarea primului in stare de libertate, iar a celorlalti doi, in arest preventiv.

Vezi si

LPS Suceava se menține pe podium în Liga Elitelor U14

LPS Suceava a rămas pe podium în Liga Elitelor U14, după ce a câștigat derbyul …