Thursday , March 28 2024

DNA a pus sechestru pe o casă a lui Mircea Sandu

Preşedintele FRF, Mircea Sandu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că nu exclude posibilitatea de a acţiona în justiţie Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru obstrucţionarea activităţii Federaţiei Române de Fotbal. Surse din DNA au declarat că s-a pus sechestru asigurator pe una dintre locuinţele şefului FRF. Urmează să se întâmple acelaşi lucru cu bunurile tuturor membrilor din Comitetul Executiv al FRF care au votat dezafilierea Craiovei.

Întrebat dacă se aşteaptă ca sediul FRF să fie pus sub sechestru precum cel al LPF, Mircea Sandu a răspuns: “Suntem într-o ţară în care orice se poate întâmpla. Dar vă spun eu că la federaţie nu se poate pune sechestru… Dar există posibilitatea cu avocaţii cu care lucrăm să dăm şi noi în judecată DNA-ul pentru că suntem instituţie de drept public şi ni se obstrucţionează activitatea. Probabil, stau şi eu şi mă gândesc, nu sunt jurist. Şi atunci nu ştiu ce să spun…”, a spus Sandu în conferinţa depresă organizată după Comitetul Executiv al FRF şi înainte de merge la sediul DNA pentur a da “nişte declaraţii”.

Preşedintele FRF a prezentat în cadrul conferinţei de presă un dosar cu mai multe plângeri ale unor jurnalişti care susţin că au fost bătuţi şi ameninţaţi de finanţatorului Universitatea Craiova, Adrian Mititelu. “FRF a acţionat în conformitate cu statutul său. Dânsul a făcut o plângere, un denunţ… Apropo de Mititelu, stau şi întreb, ANAF-ul a făcut un întreg dosar care mi-a parvenit şi mie. Aici se vede cu cine avem de-a face. Este ceva ce te sperie ce a făcut individul ăsta… O serie de jurnalişti de acolo au fost ameninţaţi, bătuţi şi nimeni nu ia nicio măsură. Dar pentru mine nu e un subiect Mititelu. Pe mine mă deranjează că Universitatea Craiova nu are echipă. FC Timişoara, actuala Politehnica Timişoara, mă deanjează dacă nu ia licenţa. Pentru că am văzut ieri meciul lor la televizor şi au 5-7.000 de spectatori. E o zonă care atrage. Dar nu e vina mea sau a FRF că acolo a fost un preşedinte cu o societate care a coordonat şi care ia sau nu licenţa. Habar nu am, problema licenţierii nu mă interesează”, a afirmat oficialul FRF.

Mircea Sandu a adăugat că o decizie în ceea ce priveşte reafilierea clubului Universitatea Craiova se va decide în Adunarea Generală a FRF din 14 mai. El a menţionat însă că este anormal ca Adrian Mititelu să solicite FRF şi LPF suma de 50 de milioane de euro ca prejudiciu în urma dezafilierii. “În luna mai 2011, clubul Universitatea Craiova a fost sancţionat cu neprogramarea pentru neplata pe luni până la un an a drepturilor care se cuveneau jucătorilor. Ce va decide Adunarea Generală vom vedea, poate să decidă revenirea în Liga a II-a acolo unde se găsea Universitatea Craiova anul trecut când a retrogradat… E OK, nu e niciun fel de problemă, vom vedea ce măsuri vom lua vizavi de jucători şi aşa mai departe. Dar ca să ceară Mititelu 50 de milioane de euro, cât am înţeles că a cerut în plângerea făcută plus 3 milioane la bugetul statutului. Domne, niciun jucător de la Craiova devenit liber nu are salariu mai mare de 150.000 de euro. Să fim serioşi, nu ştiu cum dă curs DNA-ul la aşa ceva, dar probabil că aşa e legea. Aşa mă duc şi eu şi cer 100 de milioane cuiva, pot să zic că mi-a spart un geam şi costă 200.000 de euro un geam. Şi îi pui sechestru pe Ligă, nu se poate”, a mai spus Sandu.

Preşedintele federaţiei nu se simte hărţuit de ancheta deschisă la DNA de Adrian Mititelu. “Nu mă simt hărţuit pentru că ştiu că dreptatea e în totalitate aici, în baza tuturor regulilor existente. Să se vadă ce s-a întâmplat cu cei de la Sion. Câte puncte au în minus acum? 36? UEFA a fost scoasă din orice acţiune penală care a fost împotriva lui Michel Platini (n.r. – preşedintele UEFA) şi Gianni Infantino (n.r. – secretarul general al UEFA). Au fost acţionaţi în penal oamenii de FC Sion, dar s-a demonstrat că lucrurile nu au stat aşa. De ce nu s-a dus Mititelu la TAS? De ce ne-a dat în judecată în civil? Vrea celeritate, a învăţat şi el cuvântul ăsta. Dar el nu se prezintă la termene. Din păcate imaginea fotbalului românesc este proastă în străinătate pentru că vorbim prea mult şi facem prea puţin. Ne arată cu degetele”, a precizat oficialul FRF.

Mircea Sandu a câştigat la fond şi apel procesul intentat preşedintelui FC Timişoara, Marian Iancu. “Am fost acuzat de domnul Iancu de faptul că mi-a dat 300.000 de euro sau de dolari. L-am dat în judecată şi am câştigat în fond şi în apel. Acum face recurs. Eu i-am cerut ca daună suma pe care a spus-o dânsul”, a explicat Sandu.
După conferinţa de presă de la Casa Fotbalului, preşedintele FRF, Mircea Sandu, şi avocatul său au mers la sediul DNA unde au stat circa o jumătate de oră, Cristian Ene afirmând că au dat nişte declaraţii şi precizând că nu s-a pus sechestru pe bunurile federaţiei sau pe cele ale conducătorului acestui for.

Doi procurori ai Direcţiei Naţionale Anticoprupţie au fost prezenţi, joi dimineaţă, la sediul LPF, în legătură cu ancheta privind excluderea Universităţii Craiova, au declarat pentru MEDIAFAX surse din cadrul LPF.
Potrivit unor surse implicate în acest dosar, un agent procedural al DNA a înmânat conducerii ligii o copie a ordonanţelor de punere sub sechestru a unor bunuri.
Federaţia Română de Fotbal (FRF) şi Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) sunt învinuite de procurorii DNA în dosarul excluderii Universităţii Craiova, alături de preşedinţii acestor foruri, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, şi de alţi membri ai Comitetului Executiv al FRF. Aceştia sunt învinuiţi de abuz în serviciu şi de sustragere de bunuri de sub sechestru.
Până în prezent, au fost audiaţi de DNA toţi cei acuzaţi în acest dosar şi mai mulţi foşti componenţi ai echipei oltene.
Federaţia Română de Fotbal anunţa, în 20 iulie 2011, că gruparea Universitatea Craiova a încălcat grav statutul federaţiei, astfel că a fost exclusă provizoriu de Comitetul Executiv până când măsura va fi validată de Adunarea Generală a FRF. Potrivit FRF, Universitatea Craiova a refuzat să-şi retragă acţiunile în instanţele civile împotriva Federaţiei Române de Fotbal, iar Comitetul Executiv a decis dezafilierea clubului.

Preşedintele FRF, Mircea Sandu, declara că decizia Comitetului Executiv de a exclude clubul Universitatea Craiova a intrat imediat în vigoare, singura posibilitate ca această hotărâre să fie anulată fiind în cadrul votului Adunării Generale din 2012. După dezafiliere, jucătorii Universităţii Craiova au devenit liberi de contract şi au plecat gratis la alte echipe.
Acţiunea procurorilor DNA în acest caz a fost pornită pe baza plângerii penale depuse de gruparea Universitatea Craiova, la 16 septembrie 2011. Clubul oltean a cerut începerea urmăririi penale faţă de cei zece membri ai Comitetului Executiv al FRF care au votat excluderea Universităţii Craiova din FRF, pe care i-a acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Vezi si

LPS Suceava se menține pe podium în Liga Elitelor U14

LPS Suceava a rămas pe podium în Liga Elitelor U14, după ce a câștigat derbyul …