Friday , March 29 2024

Detalii în cazul Kamilei Valieva. Încă două substanțe găsite în proba patinatoarei

Alte două substanțe au fost găsite în proba dată pe 25 decembrie de patinatoarea rusă de 15 ani . Deși acestea nu sunt interzise, ele par să aibă ca scop creșterea rezistenței, oxigenarea mai bună a sângelui deci reducerea oboselii și o eficiență mai mare în utilizarea oxigenului.

Substanțele sunt destinate tot pentru tratarea problemelor cu inima.

Conform documentelor prezentate în faţa Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), procurate de New York Times, laboratorul din Stockholm care a făcut analiza probei biologice a Kamilei Valieva ar fi găsit, de asemenea, urmele altor două medicamente pentru inimă, hipoxen şi L-Carnitin, care însă nu figurează pe lista substanţelor interzise.

Presa rusă a susţinut că Valieva ar fi băut din acelaşi pahar cu bunicul său, care ia trimetazidină pentru o problemă cardiacă, în timp ce mama sportivei a afirmat într-un mesaj video că fiica este însoţită zilnic la antrenamente de bunicul său şi că fiica sa ia hipoxen din cauza aritmiilor cardiace, a adăugat New York Times. Apărarea patinatoarei ruse Kamila Valieva a evocat o posibilă contaminare accidentală a tinerei vedete.

Valieva, noua “minune” a patinajului artistic rus, în vârstă de 15 ani, a fost testată pozitiv la trimetazidină, un medicament utilizat pentru a trata anginele pectorale şi interzis de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) din 2014, deoarece ar favoriza circulaţia sângelui.

Argumentul “produs contaminat”, adică ingerarea accidentală a unei substanţe dopante, fără vina sportivului, este de două ori important: poate face posibilă obţinerea unei ridicări a suspendării provizorii, dar şi reducerea sancţiunii la o simplă “mustrare fără suspendare”, atunci când cauza este tranşată pe fond.

Imediat după notificarea testului său pozitiv, pe 8 februarie, Valieva a fost suspendată provizoriu de către Agenţia rusă antidoping (RUSADA), înainte de a obţine ridicarea suspendării, a doua zi după ce a făcut recurs.

După audierea diferitelor părţi, printre care şi Valieva, timp de şase ore, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a decis, fără a se pronunţa asupra fondului cauzei, că decizia RUSADA de ridicare a suspendării este justificată şi că patinatoarea rusă, campioană europeană în 2022, poate continua Jocurile Olimpice de la Beijing, unde a câştigat aurul olimpic pe echipe.

Vezi si

LPS Suceava se menține pe podium în Liga Elitelor U14

LPS Suceava a rămas pe podium în Liga Elitelor U14, după ce a câștigat derbyul …