Sunday , April 28 2024

Daria Silișteanu, din Fălticeni, medaliată cu aur la Festivalul Olimpic al Tineretului European

Daria a ocupat primul loc în proba de 100 de metri spate, unde a stabilit un nou record național: un minut, o secundă și 7 sutimi

Daria Silișteanu, înotătoare originară din Fălticeni, a cucerit vineri seară medalia de aur la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Maribor (Slovenia).

Sportiva pregătită de Andrei Pinticanu și Luis Lăcătuș a ocupat primul loc în proba de 100 de metri spate, unde a stabilit un nou record național: un minut, o secundă și 7 sutimi.

România a ocupat locul al patrulea în clasamentul pe medalii la Festivalul Olimpic al Tineretului European pentru sporturile de vară de la Maribor (Slovenia), cu 9 de aur, 6 de argint și 5 de bronz.

Aceasta este cea mai bună performanță a României la o ediție de vară a FOTE după cele din 1995 (Bath) și 2003 (Paris), când a încheiat pe poziția a treia.

Sâmbătă, în ultima zi a competiției, România a cucerit două medalii de aur, ambele la atletism. La 2.000 m obstacole masculin, Alin șavlovschi s-a impus cu timpul de 05 min 39 sec 51/100. România a cucerit aurul și în proba feminină de ștafetă, Bianca Maria Tița, Ştefania Balint, Maria Denisa Capotă și Alexandra Ştefania Uță reușind un nou record al competiției, 2 min 06 sec 13/100.

Ştafeta masculină (Vlad-Gabriel Dumitra, Szilard-Samuel Jakab, David Ştefan Damian, Cătălin Alexander Iordache) s-a clasat pe locul al patrulea (1 min 54 sec 77/100).

La aruncarea discului, Mihai Motorca s-a clasat doar pe locul cinci, cu 56,85 metri.

Tot pe cinci a încheiat și Lenuța Constantin la 1.500 m (04 min 25 sec 38/100).

La triplusalt, Mihnea Eșanu s-a clasat pe șapte, cu 14,83 metri.

Echipa feminină de handbal a României a obținut argintul, după ce a fost învinsă în finală de Franța cu 32-27.

Alte trei medalii de argint au fost obținute în competițiile de tenis. La simplu feminin, Giulia Safina Popa a fost învinsă în finală de cehoaica Julie Pastikova, cu 6-4, 6-4.

La dublu feminin, Giulia Popa și Alexia Tatu au fost întrecute în finală de perechea slovacă Sona Depesova/Mia Pohankova, cap de serie numărul doi, cu 3-6, 6-4, 10-1.

În finala de la dublu masculin, cuplul Yannick Theodor Nicolas Alexandrescou/Alejandro Mateo Berge Vega Nourescu a fost învins de polonezii A. Kasperski/Jan Michal Sadzik, cu 6-1, 4-6, 10-6.

În competiția de gimnastică artistică, Alexia Gabriela Vânoagă a luat medalia de argint în finala de la bârnă, cu 12,866 puncte, devansată de Helen Kevric (Germania), 12,933 puncte. Miruna Botez a fost a șasea, cu 12,633 puncte. În finala de la sol, Vânoagă a fost a șasea, cu 12,366 puncte.

Iustin Mihai s-a clasat pe 5 în finala de la sărituri, cu o medie de 13,633 puncte.

La judo, în întrecerea pe echipe mixte, România a fost învinsă de Polonia cu 4-3, în primul tur.

În clasamentul final pe echipe, Italia a ocupat primul loc, cu 16 de aur, 18 de argint, 12 de bronz, urmată de Germania (11-11-9), Franța (9-6-9), România (9-6-5) etc.

Cele 9 medalii de aur au fost câștigate de înotătorii Aissia Prisecariu (200 m spate), Robert Badea (200 m mixt, 400 m mixt), ștafeta feminină de 4×100 m liber (Daria Silișteanu, Diana Stiger, Aissia Prisecariu, Ana Maria Sibișeanu, Denisa Bacalu), Daria Silișteanu (100 m spate), judoka Tudor Ilie Moșoi (cat. 60 kg) și David Gliga (cat. 73 kg) și atletul Alin Şavlovschi (2.000 m obstacole) și ștafeta feminină de atletism (Bianca Maria Tița, Ştefania Balint, Maria Denisa Capotă și Alexandra Ştefania Uță).

Cele 6 medalii de argint au fost aduse de atleta Alexandra Ştefania Uță (400 m garduri), echipa feminină de handbal (Mălina Maria Avădanei, Maria Balint, Enryka Valentina Bodijar, Teodora Lavinia Damian, Ana Maria Gavrilă, Alexia Maria Niță, Ioana Niță, Maria Alexandra Voicu, Mioara Bianca Ciobotaru, Ioana Pavăl, Maria Emilia Rogoz, Anamaria Şerban, Maria Ionica Soroceanu, Ana Totoescu, Sara Ana Maria Trușcă), Giulia Safina Popa (tenis – simplu feminin), perechea Giulia Safina Popa/Alexia Tatu (tenis – dublu feminin), perechea Yannick Theodor Nicolas Alexandrescou/Alejandro Mateo Berge Vega Nourescu (tenis – dublu masculin) și Alexia Gabriela Vânoagă (gimnastică artistică – bârnă).

Cele 5 medalii de bronz au fost obținute de înotătorii Darius Coman (200 m bras, 100 m bras) și Andrei Theodor Proca (1.500 m liber) și atleții Alexandra Hudea (3.000 m) și Cristian Marius Popescu (lungime).

România a participat cu o delegație compusă din 92 de sportivi, care au concurat la 9 discipline: atletism, baschet 3×3, ciclism pe șosea, ciclism MTB, gimnastică artistică, handbal, înot, judo și tenis.

Anul trecut, la ediția precedentă a Festivalului Olimpic al Tineretului European, desfășurată la Banska Bystrica (Slovacia), României a ocupat locul 8 în clasamentul final, cu 19 medalii, dintre care 5 de aur, 8 de argint și 6 de bronz. (D.C.)

Vezi si

FCSB e noua campioană a României la fotbal 

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, …