Tuesday , September 21 2021

Cutremur in sportul mondial: Rusia ar putea fi exclusa de la Olimpiada. Dopaj generalizat

atleti

Sportul mondial a fost lovit de un adevarat cutremur in cursul zilei de luni, dupa ce o Comisie Independenta a Agentiei Mondiale Anti-Doping, a prezentat un raport fara precedent, in care Rusia este principala acuzata.

Forul international a demarat o ancheta dupa dezvaluirile unor jurnalisti germani, iar rezultatele sunt de-a dreptul cutremuratoare.

Atletii rusi s-ar fi dopat la nivel institutionalizat, in timp ce forul national anti-doping se ocupa cu stersul urmelor, faptele fiind cunoscute pana la cel mai inalt nivel, in guvernul rus.

Prin urmare, Comisia WADA a recomandat luni suspendarea imediata a Rusiei si blocarea accesului sportivilor din aceasta tara la Jocurile Olimpice din vara anului viitor.

“Pentru 2016, recomandarea noastra este ca Federatia Rusa sa fie suspendata. Speram ca vor lua aceasta decizie voluntar, pentru a putea lua masuri care sa le permita atletilor rusi sa concureze. Daca nu fac acest lucru, rezultatul ar putea fi absenta rusilor de la Olimpiada de la Rio.

Am vrea ca IAAF sa suspende Rusia. Daca toata lumea si-ar face treaba, nu ar trebui sa fie acceptate inscrieri la olimpiada din partea acestei tari”, a declarat presedintele Comisie, Dick Pound.

Acesta a mai spus ca aceasta practica a dopajului institutionalizat dureaza de zeci de ani, din perioada URSS.

“Noi am pornit ancheta de ceva timp, dar presupun ca este o atitudine mostenita din zilele Razboiului Rece. Un lucru important il reprezinta premiile in bani, probabil ca acei bani au disparut.

Nu cred ca putem fi siguri ca rezultatele de la Olimpiada de la Sochi, din 2014, nu au fost manipulate. Ministrul Sportul este frustrat intr-o anumita masura. Dar cred ca antrenorii scapasera de sub control si ca acest antrenori vedeau organizatia nationala anti-doping ca una care trebuia sa le protejeze sportivii, nu sa descopere cazurile de dopaj.

La nivelul de extindere a acestui caz… era atat de amplu incat nu cred ca ministrul nu a stiut de acest lucru. Iar daca stia, atunci putem spune ca a fost complice la tot. Asta este concluzia noastra, dupa toate probele pe care am avut ocazia sa le analizam”, a mai spus Pound in conferinta de presa de luni.

Federatia Internationala de Atletism a reactionat prompt la aceste dezvaluiri.

“Sanctiunile impotriva Rusiei ar putea include suspendarea provizorie sau definitiva si renuntarea la orice evenimente IAAF”, a transmis forul international.

Ancheta WADA a demarat dupa ce jurnalistii germani au prezentat un material despre dopingul institutionalizat din Rusia.

Potrivit reportajului, atletii rusi le plateau un procent din castiguri, aproximativ 5%, oficialilor anti-doping de la Moscova pentru a primi substante anabilizante si pentru a li se ascunde rezultatele reale ale testelor.

ziare.com

Vezi si

Un fotbalist de la Rădăuți a marcat în secunda 4 a meciului, unul din cele mai rapide goluri din istorie (VIDEO)

Radu Ungurianu a marcat unul din cele mai rapide goluri din istoria fotbalului mondial, în …