Friday , April 19 2024

Cupa Mondială de Fotbal 2018 ar putea costa Rusia peste 50 miliarde dolari

Cupa Mondială de Fotbal 2018, organizată de Rusia, ar putea necesita investiţii estimate la cel puţin 50 de miliarde de dolari, iar presa de la Moscova este îngrijorată în privinţa finanţării competiţiei.

“Pentru Rusia, acest proiect ar putea deveni unul dintre cele mai scumpe şi mai dificil de realizat, mai scump chiar decât Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci, din 2014”, notează Kommersant. Publicaţia atrage atenţia că această competiţie va fi organizată în 13 oraşe, unele aflate la distanţe de mii de kilometri, în regiuni cu o infrastructură deficitară.

Jocurile Olimpice demonstrează că rentabilitatea şi economiile în pregătirea acestor evenimente sunt ultimele lucruri la care se gândesc liderii statului, menţionează Kommersant.

“Fără Cupa Mondială, Rusia ar economisi miliarde de dolari din fondurile publice. Un astfel de proiect, în Rusia, este un teren propice corupţiei”, scrie Nezavissimaia Gazeta.

Vedomosti estimează că organizarea competiţiei va costa Rusia cel puţin 50 de miliarde de dolari. Proiectul presupune construirea a 8.000 de kilometri de drumuri, a 2.000 de kilometri de cale ferată, de hoteluri şi modernizarea aeroporturilor.

“Preţul care trebuie plătit nu este cumva prea mare? Organizarea Jocurilor Olimpice, şi acum a Cupei Mondiale, rezonează cu politica patricienilor din Roma antică, a căror relaţie cu plebea se rezuma la asigurarea pâinii şi a spectacolului. Totul s-a sfârşit urât acolo”, scrie publicaţia economică.

Comitetul Executiv al FIFA a ales joi Rusia pentru organizarea ediţiei din 2018 a turneului final al Cupei Mondiale de Fotbal. Celelalte candidate pentru organizarea competiţiei au fost Olanda/Belgia, Spania/Portugalia şi Anglia.

Vezi si

Cupa Olimpiadei Sportului Militar Liceal, câștigată de Colegiul Național Militar ”Ştefan cel Mare”

La această etapă a olimpiadei, lotul colegiului câmpulungean a fost format din 87 de sportivi, …