Friday , March 29 2024

Cristescu: Am semnat contractul cu George Copos, eu şi Zamfir suntem proprietarii FC Rapid. Este un moment istoric

Nicolae Cristescu

Omul de afaceri Nicolae Cristescu (foto) a anunţat, luni seară, că a semnat contractul de vânzare-cumpărare cu acţionarul majoritar al FC Rapid, George Copos, şi a devenit împreună cu asociatul său, Adrian Zamfir, noii proprietari ai grupării giuleştene.

“Este un moment istoric. După o luptă seculară s-a semnat contractul de vânzare-cumpărare a clubului Rapid. Mă bucur că s-a concretizat acest vis al rapidiştilor. Sper să ducem Rapidul acolo unde vor toţi suporterii. Este un contract de vânzare-cumpărare atipic, pentru că practic noi ne-am asumat nişte datorii, iar vâzătorul, George Copos, n-a încasat nimic. Ba chiar rămâne şi el cu nişte datorii. În acelaşi timp, noi practic n-am cumpărat nimic, nici stadion, nici bază sportivă, ci doar un brand. De aceea spun că este un contract atipic. Suma tranzacţiei a rămas aceeaşi. Însă important este că finalul este unul fericit”, a spus Cristescu.

Întrebat cum se vor împărţi acţiunile între el şi Adrian Zamfir, Cristescu a răspuns: “E problema noastră cum sunt împărţite acţiunile. Noi suntem parteneri egali, aşa am plecat de la început şi aşa vom rămâne”.

Cristescu a afirmat că George Copos nu a fost fericit că a vândut Rapidul. “Prea fericit nu a fost domnul Copos, pentru că se desparte de un club pe care l-a ţinut 20 de ani, dar ştie că lasă clubul pe mâini bune. Eu şi domnul Zamfir suntem doi rapidişti. Chiar îmi pare rău că asociatul meu nu este aici, dânsul e mai retras şi de aceea nu a venit să discute cu dumneavoastră. Pentru domnul Copos rămân valabile cele patru invitaţii la fiecare meci al Rapidului pe care i le-am promis. El e prietenul nostru şi rămâne prietenul Rapidului. Chiar dacă în ultima perioadă nu a mai putut să întreţină Rapidul, nu este de condamnat. El este de apreciat pentru cei 20 de ani în care a investit suflet şi bani în această echipă, a precizat Cristescu.

Nicolae Cristescu a recunoscut că a vrut de două sau trei ori să se retragă din negocieri, dar a rezistat datorită galeriei giuleştene: “În aceste negocieri am avut sprijinul galeriei şi al întregii suflări rapidiste. Datorită lor am rezistat în această lună, pentru că, recunosc, de 2-3 ori am fost pe punctul de a renunţa”.

Noul proprietar al FC Rapid a declarat că preşedintele clubului va fi Grigore Sichitiu, iar primul obiectiv al echipei este menţinerea în Liga I. “Primul nostru obiectiv este câştigarea barajului. Un meci istoric aş spune eu pentru Rapid. Mâine (n.r. – marţi), eu şi asociatul meu ne vom întâlni cu fotbaliştii să semnăm contractele. Am vorbit în mare parte cu toţi. Pancu este pe viaţă la Rapid. El va semna un contract pe un an, dar va face parte şi din staful clubului. Pentru Săpunaru şi Daniel Niculae sunt discuţii, eu personal le iau în calcul, dar mâine vom stabili exact lotul pentru baraj. Singura promisiune pe care le-o fac suporterilor este că vom face toate eforturile să trecem de acest meci de sâmbătă şi să rămânem în Liga I. Grigore Sichitiu va fi preşedentele clubului, iar antrenor Marian Rada”, a spus Cristescu.

Marian Cristescu a afirmat că el şi asociatul său Adrian Zamfir vor organiza o conferinţă de presă, marţi, de la ora 15.00, la Stadionul Giuleşti – Valentin Stănescu.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al FC Rapid, Ion Taban, a afirmat că va renunţa la toate funcţiile pe care le are la gruparea giuleşteană. “Am reuşit să vindem, am găsit parteneri serioşi, care iubesc Rapidul. Mă bucur că acest club a nimerit pe mâini bune. Îi vom ajuta încă o zi, două, pentru că mai sunt mici probleme administrative. Important e că domnii Cristescu şi Zamfir sunt proprietari din acest moment. Adunarea Generală a dânşilor va stabili cine va face parte din Consiliul de Administraţie, vor numi preşedintele Consiliului de Administraţie, precum şi noul administrator special, deoarece eu voi renunţa la această funcţie şi la toate celelalte pe care le deţin la Rapid”, a precizat Taban.

Ion Taban a adăgugat că noii proprietari doresc să scoată clubul din insolvenţă, dar nu imediat:” Clubul din insolvenţă nu poate ieşi acum, peste o săptămână, două sau o lună. Din ce am înţeles, dânşii doresc să scoată clubul din insolvenţă, dar mai încolo, nu acum”.

Semnarea contractului de vânzare-cumărare şi autentificarea acestor documente de notar a durat, luniseară, peste patru ore.

În afară de George Copos, Nicoale Cristescu şi Adrian Zamfir, la discuţiile privind finalizarea tranzacţiei a mai participat şi preşedintele de onoare al Ligii Suporterilor Rapidişti, Gheorghe Răducan.

George Copos a preluat clubul FC Rapid în anul 1993, cu suma de 800.000 de dolari. În cei 20 de ani în care el a fost acţionarul majoritar al grupării giuleştene, echipa a cucerit două titluri de campioană (1999 şi 2003), de patru ori Cupa României (1998, 2002, 2006 şi 2007) şi de patru ori Supercupa României (1999, 2002, 2003 şi 2007).

În sezonul 2005/2006, Rapidul, cu Răzvan Lucescu la conducerea tehnică, a avut cel mai lung parcurs european din istoria sa, atingând sferturile de finală ale Cupei UEFA, fază în care formaţia giuleşteană a fost eliminată de Steaua, după 1-1 pe teren propriu şi 0-0 în deplasare.

George Copos a mai încercat în trei rânduri să vândă gruparea giuleşteană, în 2008, 2009 şi 2013, dar negocierile cu oamenii de afaceri Fathi Taher, Lutz Stache şi Gruia Stoica au eşuat.

Clubul Rapid traversează de la sfârşitul anului 2012 o gravă criză financiară, care a culminat cu retrogradarea în Liga a II-a după ce Administraţia de Licenţiere din cadrul FRF a refuzat să îi acorde licenţa pentru ediţia 2013-2014 a Ligii I din cauza datoriilor. Totuşi, Rapidul are şanse de a continua în Liga I, după ce Comitetul Executiv al FRF a stabilit, sâmbătă, disputarea unui meci de baraj pentru menţinerea în primul eşalon, între echipa antrenată de Marian Rada, care nu a îndeplinit criteriul financiar din manualul de licenţiere, şi Concordia Chiajna, formaţia retrogradată sportiv cel mai bine clasată (locul 15 în sezonul precedent). Echipa câştigătoare a barajului programat la 13 iulie va completa tabloul de 18 formaţii din Liga I.

La 7 decembrie 2012, Tribunalul Bucureşti a admis cererea SC FC Rapid SA şi a deschis procedura de insolvenţă a clubului condus de George Copos.

SC FC Rapid SA, societatea care administrează gruparea giuleşteană, are de achitat datorii în valoare de 148.029.085 lei (aproximativ 34 milioane de euro), conform tabelului preliminar de creanţe admis de adminstratorul judiciar în dosarul de insolvenţă.

La masa credală au fost înscrişi 163 de creditori care au solicitat creanţe în valoare de 210.838.992 lei (aproximativ 48 de milioane de euro), însă administratorul judiciar a admis doar 148 de milioane de lei.

La 17 mai, Tribunalul Bucureşti a decis ca termen pentru confirmarea planului de reorganizare a SC FC Rapid SA data de 13 septembrie, în cadrul dosarului de insolvenţă al societăţii care administrază gruparea giuleşteană de fotbal.

Vezi si

Fotbal. Bucovina Rădăuți începe play-off-ul cu un meci pe teren propriu

Echipa antrenată de Ovidiu Murariu înfruntă sâmbătă, de la ora 15.00, formația FC Bacău Bucovina …