Thursday , April 25 2024

Ciclistul sucevean Vlad Dascălu s-a clasat pe locul 7 în concursul olimpic de mountain bike

“Sunt destul de fericit cu rezultatul obținut, chiar dacă voiam mai mult de la prima mea Olimpiadă”, a declarat sportivul născut la Fălticeni

Ciclistul sucevean Vlad Dascălu s-a clasat pe un onorant loc 7 în concursul de mountain bike, luni, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în care medalia de aur a fost obținută de britanicul Thomas Pidcock.
Pe parcursul de la Izu (28,25 km), Dascălu, campion mondial Under-23 în 2019, a fost cronometrat cu timpul de 1 h 26 min 03 sec, încheind la 15 secunde de medaliatul cu bronz.
Pidcock (21 ani) a preluat controlul cursei în cel de-al patrulea tur din cele șapte, depășind elvețienii Mathias Flueckiger și Nino Schurter.
Britanicul a fost urmat în clasamentul final de Flueckiger, la 20 de secunde, în timp ce bronzul a revenit spaniolului David Valero Serrano, sosit la 34 de secunde de învingător.
Olandezul Mathieu van der Poel, marele favorit al probei, a abandonat cu două tururi înainte de sosire, după ce a căzut în primul tur.
Pidcock îi succede în palmares elvețianului Nino Schurter (35 ani).

Clasament final:

  1. Thomas Pidcock (Marea Britanie) 1:25:14
    2. Mathias Flueckiger (Elveția) 1:25:34
    3. David Valero Serrano (Spania) 1:25:48
    4. Nino Schurter (Elveția) 1:25:56
    5. Victor Koretzky (Franța) 1:26:00
    6. Anton Cooper (Noua Zeelandă) 1:26:00
    7. Vlad Dascălu (România) 1:26:03
    8. Alan Hatherly (Africa de Sud) 1:26:33
    9. Jordan Sarrou (Franța) 1:26:50
    10. Milan Vader (Olanda) 1:27:21

Suceveanul s-a declarat fericit pentru rezultatul pe care l-a obținut. ”A fost o cursă cum ne așteptam, adică a fost foarte cald și foarte multă umiditate, lucru care s-a simțit pe finalul cursei. A început destul de bine, am fost în primii 10-11 după primele ture, apoi am început să mă simt destul de bine, am început să recuperez câteva poziții, dar când mai erau două ture, grupul fruntaș era destul de aproape, dar am început să am niște crampe, a trebuit să cobor puțin ritmul și atunci am pierdut grupul cu locul 5 și locul 6. În ultima tură, i-am prins din urmă, dar când am ajuns la sprint, nu am mai avut forță să sprintez și am ajuns pe locul 7. Sunt destul de fericit cu rezultatul, chiar dacă voiam mai mult, dar pentru prima mea Olimpiadă trebuie să fiu fericit”, a declarat Vlad Dascălu după cursă pentru AGERPRES.
Vlad Dascălu a adăugat că a învățat multe de la prima lui participare la Jocurile Olimpice și această experiență îl va ajuta la un rezultat și mai bun la Paris în 2024: ”A fost un eveniment foarte mare și presiunea de a aduce un rezultat cât mai bun pentru țară a fost destul de ridicată. Cred că am învățat cum să controlez presiunea și să performez la maximul meu, ceea ce la un eveniment așa de mare a fost un lucru foarte bun pentru mine la nivel personal. A fost o experiență foarte bună pentru următoarele Jocuri Olimpice și sper ca viitorul să-mi aducă o performanță foarte bună. La prima mea Olimpiadă, nu prea știam la ce să mă aștept. E un eveniment așa de mare și are atâta importanță în media, toată lumea este cu ochii pe acest eveniment. Acum știu cum se trăiesc Jocurile dinăuntru și astea or să fie niște lecții foarte bune pentru viitor”.
La rândul său, antrenorul Ovidiu Tudor Oprea a subliniat perfomanța lui Vlad Dascălu de la Tokyo: ”Nu numai că a fost pe locul șapte, dar a fost practic la numai 15 secunde de locul trei, de medalia de bronz. Ceea ce la oră și jumătate, mai exact la o oră și 25 minute cât a durat cursa, 15 secunde e foarte puțin. Ideea era să plece cât mai bine, pentru că la 38 de sportivi pe traseu, care avea multe zone înguste, trebuia să fie în față din start și a reușit. A găsit un ritm foarte bun și de obicei el are un final de cursă foarte bun, dar din păcate în ultimele două ture din cele șapte în total, a avut ceva crampe. S-a apropiat foarte mult de grupul acela cu medalia de bronz, dar din păcate nu a mai reușit să sprinteze la final și a rămas pe 7, ceea ce este un rezultat fantastic”.

Născut în Făticeni, Vlad Dascălu (23 de ani) a emigrat la vârsta de 9 ani în Spania, iar în 2019 a devenit primul sportiv român campion mondial la mountain bike. (Dănuț CHIDOVEȚ)

Vezi si

CSU Suceava este finalistă în Campionatul Național pentru tineret

CSU Suceava s-a calificat în finala Campionatului Național de handbal masculin pentru tineret, după ce …