Wednesday , June 19 2024

Ciclistul fălticenean Vlad Dascălu, suspendat 17 luni pentru abateri de la regulamentul antidoping

În vârstă de 26 de ani, Vlad Dascălu era o speranță la medalie pentru România la Jocurile Olimpice de la Paris. Sportivul originar din Fălticeni va ataca decizia la Curtea de Arbitraj Sportiv (TAS)

Sportivul fălticenean Vlad Dascălu (26 ani), campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat pe o perioadă de 17 luni de Tribunalul Antidoping al Uniunii Cicliste Internaționale, pentru abateri de la regulamentul antidoping, potrivit paginii de Facebook a Federației Române de Ciclism.

”Cu regret vă informăm că Tribunalul Antidoping UCI a pronunțat o decizie de suspendare a lui Vlad Dascălu. Tribunalul l-a găsit pe Vlad vinovat de încălcarea regulilor antidoping, respectiv trei abateri la declararea locației într-un interval de 12 luni, impunându-i o perioadă de suspendare de 17 luni. În conformitate cu prevederile Codului Mondial Antidoping și a Regulilor UCI Antidoping, perioada de suspendare începe din ziua notificării deciziei, în acest caz, 21 mai 2024”, precizează Federația Română de Ciclism.

Elisabeta Lipă: “Păcat! România poate pierde o medalie la Jocurile Olimpice de la Paris”

Președinta Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, referitor la suspendarea ciclistului Vlad Dascălu pentru abateri de la regulamentul antidoping, că este păcat de munca, sacrificiile și valoarea lui, având în vedere că era una dintre speranțele României pentru câștigarea unei medalii la Jocurile Olimpice de la Paris.

“Eu ce aș mai putea să spun? Astea sunt regulile și ele trebuie respectate. De ce nu le-a respectat? Normal că nu l-a prins dopat, dar dacă regulamentul spune așa, el este făcut să-l respecți, că altfel, uite, ai muncit patru ani degeaba. Şi România poate pierde o medalie, e adevărat pentru că a terminat pe locul 7 la Tokyo, e un sportiv bun, dar… Acum degeaba ar mai trebui să își bage mințile în cap, asta este o lecție de viață pentru el, pentru că este tânăr și vorba aia are tot viitorul în față. O neatenție te poate exclude din viața sportivă, și vorbim despre 17 luni, adică e o perioadă lungă. Păcat, păcat de muncă, păcat de sacrificii, păcat de valoare, păcat, păcat… Mai ales că nu avem așa mulți campioni europeni sau mondiali în delegație. Delegația este mică și trebuie să fie puternică pentru a putea compensa prin rezultate”, a declarat Lipă pentru Agerpres.

În ceea ce privește apelul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) al ciclistului, Lipă a părut sceptică în privința primirii unui rezultat până la Jocurile Olimpice de la Paris.

“O să meargă la TAS, dar până merge la TAS, până îi dă dreptate sau nu îi dă dreptate… Dar în primul rând până îl ascultă durează foarte mult. Până la Jocuri mai sunt două luni, despre ce vorbim? E clar că nu se poate întâmpla într-un timp atât de scurt”, a adăugat Elisabeta Lipă.

Președintele FRC a confirmat că Dascălu va face apel la TAS

Președintele Federației Române de Ciclism, Cătălin Sprinceană, a declarat că este moral alături de Vlad Dascălu și a confirmat că fostul campion european de mountain bike va face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne.

”Am discutat cu el și mi-a confirmat că va face apel. Nu pot să mă lansez în afirmații în numele lui. Federația nu are calitate în cazul acesta și, așa cum am scris și pe pagina noastră de Facebook, nu putem decât să-l susținem moral pe Vlad și nu putem face declarații în numele lui. Mai mult decât s-a consemnat în poziția oficială a celor de la Uniunea Internațională de Ciclism (UCI), noi nu putem comenta în plus, pentru că nu avem informații și oricum nu este cazul nostru, este un caz între Vlad și UCI. În rest au fost doar mesaje de susținere până la urmă față de un sportiv care a oferit foarte mult ciclismului în ultimii ani”, a spus Cătălin Sprinceană, după ce marți seara s-a aflat despre decizia prin care UCI l-a suspendat pe fostul campion european de mountain bike.

Ultimul control, al treilea, ratat de Vlad Dascălu, într-o perioadă de 12 luni, a fost consemnat pe 17 martie 2023, conform lui Cătălin Sprinceană, care a fost ales președinte al FRC pe aprilie 2023 și în baza de date a FRC nu exista nicio informație privind controalele ratate de sportiv. FRC a primit o notificare privind ratarea celor trei controale inopinate în data de 18 iulie 2023, dar nu a putut divulga public nicio informație despre caz la cererea UCI, chiar dacă în spațiul public circulau zvonuri despre această situație.

”Noi nu am găsit dovezi în baza de date că FRC a fost notificată la momentul respectiv al fiecărei abateri. Practic, prima notificare a fost făcută pe 18 iulie 2023, după ce s-au întâmplat toate abaterile și după ce UCI a evaluat situația. Noi nu am primit informații la fiecare abatere astfel încât colegii care s-au perindat înaintea noastră la conducerea federației să poată să fac ceva, să discute eventual cu Dascălu”, a spus șeful FRC.

”Nu am aflat dinainte că va fi suspendat, știam doar că este într-un proces cu cei de la tribunalul antidoping de la UCI. Decizia am aflat-o doar ieri. Este o decizie care ne-a surprins, dar nu atât de mult, pentru că noi am fost la curent cu stadiul cazului cu titlu confidențial. Noi nu am avut voie să diseminăm informații pe care UCI ni le-a pus constant la dispoziție. Am fost la curent cu situația încă de anul trecut, dar am sperat că lucrurile se vor rezolva în favoarea lui. El a trecut printr-un proces, și-a pledat cauza, a încercat să anuleze una din abateri, ceea ce din păcate nu s-a întâmplat. Este un un tânăr de 26 de ani, la momentul acela avea 25 de ani, care a fost mai mult focusat pe antrenamente decât pe pe aspectele astea, foarte importante de altfel, de organizare a calendarului, a programului. Asta nu-l absolvă, dar pe de altă parte, totuși cred că măsura este puțin exagerată. Totul s-a întâmplat înainte să fiu președinte, dar și așa, în calitate de prieten al lui, eu nu am avut avut cunoștință de aceste abateri, până anul trecut când am primit o notificare la federație”, a precizat Sprinceană.

Şeful FRC a precizat că a fost informat de UCI, miercuri, că niciun rezultat al lui Vlad nu a fost anulat și punctele câștigate în cursa de calificare în proba de MTB rămân în clasament: ”Am primit azi un răspuns de la UCI care îmi confirmă că nu îi vor fi luate punctele câștigate și asta înseamnă că nu este în pericol calificarea olimpică”.

Prezența lui Dascălu la Paris pare compromisă, dar Sprinceană nu a dorit să se lanseze în speculații privind durata apelului la TAS: ”Nu pot să mă lansez în speculații, pentru că nu avem experiență și nu știu ce înseamnă termenele în cazul unui apel, că vorbim despre săptămâni, luni când vine vorba despre o rezoluție.

Dascălu (26 ani), care era o speranță la medalie pentru România la Jocurile Olimpice de la Paris, are în palmares, între altele, un titlu mondial MTB Under-23 (2019), un titlu european MTB Under-23 (2019) și Cupa Mondială MTB U23 (2019). La Jocurile Olimpice de la Tokyo, în 2021, Dascălu s-a clasat pe locul 7.
Vlad Dascălu s-a născut la Fălticeni, iar la vârsta de 9 ani a emigrat în Spania împreună cu familia. La un momemt dat era considerat cel mai promițător ciclist de Mountain Bike din Europa.

 

Vezi si

EURO. Denis Drăguș, autorul golului trei al României cu Ucraina, a semnat cu Trabzonspor, din Turcia

Denis Drăguș, atacantul naționalei României care tocmai a înscris primul său gol oficial la națională, …