Friday , March 29 2024

Canotorii suceveni din lotul olimpic al României au participat la o nouă acțiune de împădurire

“Se spune că în viață e bine să plantezi măcar un copac… noi am plantat mai mulți aici, în Pădurea Campionilor. Revenim cu plăcere de fiecare dată”, a spus campionul mondial Marius Cozmiuc

Canotorii din lotul olimpic al României au participat, miercuri, la o nouă acțiune de împădurire a unei zone de aproximativ trei hectare în Pădurea Snagov.

Față de acțiunea de anul trecut, campionii olimpici, mondiali și europeni au fost ajutați și de aproximativ 40 de copii de la Şcoala Gimnazială “Constantin Băicoianu” din satul Tâncăbești.

“Suntem la o nouă împădurire. Anul trecut am plantat puieți de stejari, iar acum, acolo unde nu s-au prins, îi înlocuim. Vom face asta până când această zonă frumoasă care se numește Pădurea Canotajului va crește frumos. Sperăm să crească stejari falnici, stejari campioni pentru că sunt plantați de campioni. Până acum am plantat în jur de 4.000 de puieți, eu nu știu câți am plantat personal pentru că nu îi numărăm. Avem zona aceasta și plantăm unde vedem că există găuri. Nu e o întrecere aici, întrecerea e pe apă, în competiție”, a declarat președinta Federației Române de Canotaj, Elisabeta Lipă.

Ea a menționat că plantarea copacilor reprezintă o datorie civică pentru sportivi.

“Sincer, nu mi-am imaginat că Pădurea Snagov are atâtea zone fără copaci… asta înseamnă că defrișările au fost masive. Toți avem nevoie să trăim într-un mediu curat și noi, în afară că aducem medalii României, mai facem și curat, plantăm copaci și așa mai departe. Pentru că educația lasă de dorit la unele persoane când vin să-și petreacă timpul liber în pădure. Este o datorie civică în afara antrenamentelor, vrem să facem ceva pentru comunitate”, a explicat Lipă.

Campion mondial de la Racice, suceveanul Marius Cozmiuc a afirmat că revine cu plăcere de fiecare dată la acțiunile de împădurire.

“Se spune că în viață e bine să plantezi măcar un copac… noi am plantat mai mulți aici, în Pădurea Campionilor. Revenim cu plăcere de fiecare dată”, a spus el.

Colegul său din barca de dublu rame, fălticeneanul Ciprian Tudosă, speră ca stejarii plantați să îi amintească peste ani de performanțele realizate în canotaj.

“Va fi foarte frumos să vin aici peste ani și să văd că copacii plantați de mine. O să îmi amintească de rezultatele obținute de mine. O să fie cumva o amintire vie. Ar fi bine să avem o frunză de stejar cu noi în competiție ca și talisman… dar ca să apucăm să luăm o frunză din acești copaci plantați de noi mai trebuie să trăim două vieți în canotaj”, a precizat Tudosă.

 

Întrebată dacă va respecta zicala care spune că în viață e bine să construiești o casă, să faci un copil și să plantezi un copac, campioana olimpică Simona Radiș a răspuns: “Copăcei am plantat, pentru restul este timp destul. Fiecare lucru la timpul lui, așa se spune. Nu e bine să te grăbești. E și altă vorbă ‘te grăbești ca fata mare la măritat’. Eu nu mă grăbesc nici măcar să mă mărit pentru că sunt tânără și am toată viața înainte. Dar mă bucur de fiecare dată să particip la acțiuni de împădurire. M-aș fi bucurat să se fi prins toți puieții plantați anul trecut, însă unii s-au uscat și azi îi înlocuim. De numărat nu îi numărăm, important e să punem cât mai mulți”.

Vezi si

Fotbal. Bucovina Rădăuți începe play-off-ul cu un meci pe teren propriu

Echipa antrenată de Ovidiu Murariu înfruntă sâmbătă, de la ora 15.00, formația FC Bacău Bucovina …