Friday , April 19 2024

Canotoarea suceveană Gianina Beleagă: “Mi-e dor să fiu extenuată după trei ore de ținut vâslele în mână”

Componenta echipajului feminin de dublu vâsle, categorie ușoară, din cadrul lotului olimpic de canotaj, suceveanca Gianina Beleagă, afirmă că îi este greu să se pregătească individual și că îi e dor să fie extenuată după trei ore de ținut vâslele în mână.

“Eu sunt Gianina, cealaltă <<geamănă>> a bărcii de dublu categorie ușoară. Îmi lipsește mult un antrenament în barcă, sunetul șalupei din care se aud continuu corecțiile antrenorului și rănile din palme pe-a căror durere nici nu o mai simt din cauza durerii mușchilor. Mi-e dor să mă plâng atunci când sunt prea mari valurile și să fiu extenuată după trei ore de ținut vâslele în mână. Abia aștept să simt alunecarea bărcii pe luciul apei și pe Ionela auzind-o în spatele meu spunându-mi ‘tu du-te că eu vin’, să simt adversarele lângă mine, fiecare luptânduse pentru acel ‘cioc de barcă’ care face diferența dintre locul unu și locul patru’, a declarat Beleagă pentru Buletinul Informativ realizat de Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

Sportiva spune că visul olimpic este mai puternic ca niciodată și că mai are ‘combustibil’ până în ziua decisivă: “Însă până atunci îmi montez zilnic ergometrul în curte sau, dacă soarele se ascunde, în bucătărie. Îmi pun căștile în urechi, deschid laptopul și încep treaba, o sesiune de Zoom cu Ionela, antrenorul și fetele din celelalte dubluri. Începe distracția. ‘Brațul drept întins, Gianina!’, ‘Ionela, grupează-te la atac!’, ‘Haideți fetelor, încă puțin și ne vedem. Fiți tari!’. Apoi câte o glumă între pauze, câte o nouă informație despre același subiect care a blocat de circa patru luni tot mapamondul și tot așa în fiecare zi. Până când?! Nu știm. Însă știm că visul nostru este intact și este mai puternic decât niciodată. Visul olimpic, precum flacăra olimpică, nu se stinge, iar noi avem combustibil din plin cât să îl ținem aprins până în ziua decisivă”.

Ionela Cozmiuc se antrenează în garaj, acasă, în Suceava

Cealaltă componentă a echipajului, Ionela Cozmiuc, și-a amenajat în garaj, acasă, în Suceava, un spațiu de antrenament, unde, pentru a-și hrăni motivația, a desenat cercurile olimpice.
“Eu sunt Ionela și sunt componentă a bărcii de dublu vâsle categorie ușoară sau ‘barca gemenelor’ cum a fost numită de presa sportivă. Am acceptat provocarea colegilor de la natație așa că în următoarele rânduri vă voi povești cum mă antrenez în această perioadă ‘moartă’ pentru sportul de performanță și ce anume fac pentru a progresa. Chiar dacă îmi lipsesc foarte mult antrenamentele pe apă încerc să rămân mereu pozitivă, este foarte important că sportivul să își mențină nivelul motivațional cât mai ridicat și să combine armonios antrenamentul fizic cu cel psihic. Garajul meu a devenit sala de antrenament, iar pentru a-l face cât mai primitor am desenat pe un perete cercurile olimpice iar sub ele am scris TOKYO 2020. În acest fel, oricând simt nevoia de extra motivație arunc o privire la desen”, a povestit Cozmiuc.
Obiectivul său în perioada de izolare este acela de a se antrena cât mai bine pentru a fi pregătită atunci când se va redeschide sezonul competițional: “Pentru a rămâne cât mai ancorată în pregătire, am păstrat același program ca în cantonament, cu trezitul la ora șapte dimineața și două antrenamente pe zi. Unul dimineața, de bază, făcut pe ergometru și unul după-amiază care constă în bicicletă și forță! Alternez distanțele scurte cu cele lungi, la fel și intensitatea de fond cu cea de cursă! Am observat îmbunătățirea timpilor pe distanța de cursă, ceea ce este îmbucurător, deoarece mișcarea de vâslit este similară celei de pe apă. Obiectivul meu este să mă antrenez serios în continuare iar când sezonul competițional se va redeschide o să fiu pregătită! Cel mai folositor lucru învățat din această perioadă este că trebuie să înveți să te adaptezi oricărei situații și să reușești să scoți maximum din ea!”
Președinta Federației Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, a declarat joi, pentru Agerpres, că sportivii ‘au ajuns la saturație’ din cauza izolării impuse și că se gândește ca după 15 mai, când se vor fi relaxat restricțiile impuse de autorități, să ducă loturile naționale în cantonamentul de la Snagov.
Niciunul dintre loturile naționale și olimpice ale României nu au mai efectuat pregătiri centralizate de la jumătatea lunii martie, când Ministerul Tineretului și Sportului a trimis o adresă către toate centrele sportive naționale prin care cerea sportivilor să evacueze bazele în contextul pandemiei de coronavirus.

Vezi si

Cupa Olimpiadei Sportului Militar Liceal, câștigată de Colegiul Național Militar ”Ştefan cel Mare”

La această etapă a olimpiadei, lotul colegiului câmpulungean a fost format din 87 de sportivi, …