Friday , April 26 2024

Campioni mondiali şi olimpici, decedaţi în accidentul aviatic din Rusia

Hocheiştii cehi Jan Marek, Karel Rachunek şi Josef Vasicek, campioni mondiali, căpitanul naţionalei Slovaciei şi fost jucător în NHL, Pavol Demitra, şi campionul olimpic, suedezul Stefan Liv, se numără printre victimele accidentului aviatic produs, miercuri, la Iaroslavl (Rusia).

Ambasadele Cehiei, Suediei şi Slovaciei din Rusia au confirmat, miercuri, pentru agenţiile de presă Interfax şi AFP, că sportivii respectivi, componenţi ai echipei ruse de hochei pe gheaţă, se numără printre cele 44 de victime ale accidentului produs miercuri.

Un avion de linie Yakovlev 42, în care se afla echipa de hochei Lokomotiv Iaroslavl , s-a prăbuşit, miercuri, în apropierea aeroportului din Iaroslavl, provocând moartea a 44 dintre cele 45 de persoane aflate la bord. Avionul de tip Yak-42 s-a prăbuşit la doi kilometri de aeroportul Tulocina din Iaroslavl. Avionul s-a prăbuşit la ora locală 16.05 (15.05, ora României), imediat după decolarea în direcţia Minsk (Belarus), unde echipa de hochei Lokomotiv Iaroslavl avea meci.

Atacantul ceh Josef Vasicek (31 ani) a câştigat Cupa Stanley, cu Carolina Hurricanes, în 2006 şi titlul de campion mondial în 2005, în timp ce atacantul Jan Marek (31 ani) şi fundaşul Karel Rachunek (32 ani) erau componenţi ai echipei Cehiei, campioană mondială în 2010.

“Nu există cuvinte pentru a putea spune ce simţim. Este o tragedie şi un şoc pentru noi toţi. Nu numai că erau sportivi extraordinari, ci oameni extraordinari”, a declarat preşedintele Federaţiei de Hochei din Cehia, Tomas Kral.

Un diplomat slovac, Rastislav Mojto, a anunţat, pentru Interfax, că Pavol Demitra a decedat. “Era mai mult decât un jucător, era căpitanul echipei naţionale a Slovaciei, un simbol”, a spus Mojto.

Pavol Demitra s-a remarcat în NHL în sezonul 1998-1999, la echipa St. Louis Blues, el având în palmares trei apariţii în All Star Game. El a mai jucat la echipele Ottawa Senators, Los Angeles Kings, Minnesota Wild şi Vancouver Canucks. El s-a transferat în Rusia în iunie 2010.

“Am primit confirmarea din partea Ministerului situaţiilor de urgenţă că Liv este printre persoanele ucise în această catastrofă”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ambasadei Suediei, Bengt Eriksson.

Portarul suedez de origine poloneză Stefan Liv (31 ani) a devenit campion olimpic cu naţionala Suediei la Torino, în 2006, an în care a câştigat şi titlul mondial.

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …