Thursday , March 28 2024

Băsescu: Mă voi gândi dacă-l graţiez pe Gică Popescu. Nu ii voi retrage medalia

basescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că i se pare că există o campanie puternică şi nejustificată pentru graţierea lui Gigi Becali, realizata de anumite televiziuni, pe care nu le-a nominalizat.

Băsescu a spus că nu a făcut nici o graţiere în al doilea mandat, dintr-un considerent simplu. Dacă în primul mandat avea semne de întrebare privind voinţa justitţiei de a funcţiona, în al doilea nu a mai avut astfel de motive. În plus, el a spus că respectă judecătorul şi decizia pe care a luat-o.

„Mi se pare o campanie foarte puternică şi nejustificată în privinţa lui Gigi Becali. Procedura de graţiere e foarte complicată. Dacă televiziunile respective ar respecta statul de drept, ele ar citi legea care reglementează graţierea. Eu am un aviz negativ de la Ministrul Justiţiei, care e negativ, dar şi facultativ. Eu n-am făcut multe graţieri în primul mandat. Dacă veţi vedea, toate graţierile sunt în primul mandat, în al doilea nu am avut nici o graţiere. De ce? Eu plec de la altă premisă: dacă în primul mandat aveam semne de întrebare privind voinţa justitţiei de a funcţiona, în al doilea nu am mai avut motive să cred că cea mai mare parte a justiţiei nu ar funcţiona. Şi atunci: între un astfel de om şi a respecta un judecător, am ales să respect acel judecător. Un preşedinte poate face foarte mult rău prin graţieri, prin abuzurile de graţieri”, a spus Traian Băsescu în cadrul ueni conferinţe de presă.

Totuşi, referindu-se la Gică Popescu, preşedintele ţării a spus că se va mai gândi, dar a insistat asupra faptului că acest proces nici nu a început, că durează câteva luni până vin actele acuzării şi că, în plus, trebuie ca respectivul condamnat să facă o asltfel de cerere, ceea ce nu s-a întâmplat.

„Nu vreau să descurajez pe nimeni, mă voi gândi de la caz la caz. Dar nu-i voi lua medalia, decoraţia lui Gică Popescu, pentru că nu poate fi negat pentru ce a făcut el înainte de a intra în închisoare”, a declarat şeful statului.

Gică Popescu a fost condamnat în Dosarul Transferurilor, alături de alţi şapte oameni din fotbal. El a primit cea mai mică pedeapsă, 3 ani şi lună, iar cel mai mult ar urma să stea după gratii Giovani Becali şi Cristi Borcea, câte 6 ani şi 4 luni.

 

 

Vezi si

LPS Suceava se menține pe podium în Liga Elitelor U14

LPS Suceava a rămas pe podium în Liga Elitelor U14, după ce a câștigat derbyul …