Monday , April 29 2024

Azi se aprinde flacăra olimpică. Emmanuel Macron evocă posibilitatea desfășurării ceremoniei de deschidere pe Stade de France

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a lansat luni numărătoarea inversă pentru Jocurile Olimpice de la Paris și a dat asigurări în privința securității legate de ceremonia de deschidere de pe Sena, conturând pentru prima dată “planurile B și C” în cazul unei amenințări teroriste, informează AFP.

“Această ceremonie de deschidere” de-a lungul fluviului care traversează capitala franceză, programată pe 26 iulie, “este o premieră în lume. O putem face și o vom face”, a declarat Macron într-un interviu acordat posturilor BFMTV și RMC, de la șantierul Grand Palais din Paris, care urmează să găzduiască mai multe evenimente.
Dar “există planuri B și chiar planuri C”, pe care “le pregătim în paralel”, a adăugat șeful statului francez.

Macron asigurase deja că sunt luate în considerare scenarii de rezervă, însă este pentru prima dată când a început să le detalieze.
“Vom face o analiză în timp real” a riscurilor, a adăugat el. “Avem o ceremonie pe care o pregătim, care ar fi limitată, de exemplu la Trocadero și, prin urmare, nu am face toată Sena”, “sau chiar ne-am replia pe Stade de France”, “pentru că este ceea ce se face în mod clasic”, a subliniat președintele.

Până acum, executivul a exclus oficial o retragere pe Stade de France, în special pentru că arena din Saint-Denis urmează să găzduiască probe înaintea datei de 26 iulie.
Emmanuel Macron a ținut totuși să dea asigurări cu privire la sistemul de securitate care face posibilă menținerea scenariului fluvial, favorizat în continuare. “Am anticipat, punem în aplicare un perimetru de securitate care va fi foarte larg, unde îi vom monitoriza pe toți cei care intră și care ies”, a insistat el.
Pentru a asigura cât mai mult securitatea, dimensiunea festivității a fost și ea redusă: numărul de spectatori care pot participa gratuit a scăzut de la 500.000 la 222.000. Cu cei care și-au plătit locul în partea de jos a platformelor, ar trebui să fie în jur de 320.000 de spectatori în total.
Cu trei luni înainte de lansarea acestui eveniment global și în timp ce norii se adună la nivel internațional, președintele Franței a încercat și să relanseze utilitatea diplomatică a Jocurilor.

Franța “va face totul pentru a avea un armistițiu olimpic”, a declarat el, promițând că va lucra în acest sens în special cu președintele chinez Xi Jinping. “L-am rugat să mă ajute”, a adăugat Macron, confirmând cu această ocazie venirea acestuia la Paris, “în câteva săptămâni”. Xi Jinping este așteptat în Franța la începutul lunii mai, potrivit unor surse diplomatice.
Încă din luna noiembrie, Adunarea Generală a ONU a cerut tuturor țărilor din lume să respecte tradiționalul “armistițiu olimpic” în timpul Jocurilor de la Paris.
Președintele a mai confirmat desfășurarea, pe 25 iulie, a unui summit organizat împreună cu Comitetul Internațional Olimpic (CIO), pe teme de sport, alimentație și educație, pentru oferi un viitor mai bun tinerilor.
De asemenea, Emmanuel Macron a încercat să atenueze temerile legate de posibile greve în timpul Jocurilor Olimpice. “Am încredere în sindicate. Au spirit de responsabilitate, vor fi alături de noi”, a spus el.
Un sondaj Ipsos publicat în La Tribune Dimanche arată că doar 53% dintre francezi spun ca sunt ”interesați” de Jocurile Olimpice, cu opt procente mai puțin decât în urmă cu șase luni.
Mai rău: majoritatea respondenților spun că sunt “îngrijorați” de capacitatea Franței de a asigura buna desfășurare a Jocurilor Olimpice, relatează Agerpres.

Azi se aprinde flacăra olimpică

Marți se va aprinde flacăra olimpică pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024, a anunțat Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR).

Potrivit COSR, ceremonia de aprindere a flăcării olimpice va avea loc în Archaia Olympia, sanctuarul în care au avut loc Jocurile Olimpice Antice. „În fața Templului Herei, se va ridica un nou pod între Jocurile Antice și cele Moderne, aprinderea flăcării păstrează ritualul antic de aprindere a flăcării de la soare. Marea Preoteasă înconjurată de 20 de <vestale> va adresa o rugăciune lui Apollo. <Apollo, Zeu al soarelui și al luminii, trimite razele tale și aprinde torța sacră>”, arată COSR. România va fi reprezentată la ceremonie de președintele COSR Mihai Covaliu, de campioana olimpică Maricica Puică, alături de directorul AOR Brașov, Radu Frunteș, ultimii doi fiind invitații primarului din Archaia Olympia. Ceremonia începe marți de la ora 11.15.

Vezi si

Şase canotori suceveni au câștigat în acest week-end medalii de aur la Campionatul European din Ungaria

România a cucerit în premieră o medalie de aur în proba masculină de dublu vâsle …