Thursday , March 28 2024

Avancronica optimilor de finală din Cupa României la fotbal

După aflarea duelurilor din optimile de finală ale ediției 2021/22 a Cupei României, frf.ro a făcut o analiză a tabloului complet și însemnătății speciale pe care le au confruntările din această fază a competiției.

Surprize, spectacol, răsturnări de scor și șansa de afirmare a cluburilor din eșaloanele inferioare, plus orgoliul celor de primă ligă de a-și îmbogăți palmaresul cu noi trofee. Cam așa s-ar rezuma povestea Cupei României din fiecare an. Iată ce rezervă faza optimilor de finală:

Duel de Liga a 2-a cu mare favorită

Duelul FC Buzău – Dunărea Călărași înseamnă automat cel puțin o echipă de Liga 2 în sferturile de finală. Cele două se află la poluri opuse în eșalonul secund, cu gazdele aproape de top, iar trupa de la Dunăre în degringoladă totală. În august s-au întâlnit în campionat, 0-3 la Călărași. Dacă anul trecut buzoienii au fost scoși din ”16”-imi de FCSB, acum trupa lui Pustai, care are și avantajul că antrenorul ei știe bine ultima formație pe care a pregătit-o, pornesc în mod cert favoriți și pot visa la mult mai mult.

Parfum de fotbal adevărat

Celebrul “Poli și Rapid se iubesc la infinit” se mută cu tot farmecul său în povestea Cupei României. În 2007, pe Bega se juca finala iar giuleștenii se impuneau cu 2-0. Acum, în alt format de club, Poli Timișoara și Rapid promit un spectacol de culoare care să îmbogățească fotbalul. Bucureștenii coboară din L1, bănățenii au două victorii consecutive în L2 și par a ieși din zona de jos a clasamentului. Poli are un nou antrenor, pe Nicolae Croitoru, și e de așteptat ca învingătoarea să se decidă greu, dacă vom vedea garnituri secunde față în față.

O șansă uriașă la Filiași

După ce au scris istorie prin calificarea până în această fază, eliminând în ”16”-imi pe UTA Arad din L1, echipa din Filiași are posibilitatea de a-și urma visul cu cel puțin încă un pas. Pentru că primește o echipă de L2 evident mai valoroasă pe hârtie, FC Hermannstadt, dar concentrată probabil pe obiectivul major al revenirii pe prima scenă. Runda precedentă, sibienii au trecut în deplasare de CA Oradea, 1-0, astfel că avem toate premisele unui duel echilibrat. Dacă va miza pe traseul în Cupă, normal, Hermannstadt ar trebui să se califice.

Ilfov versus Capitala

Formație în mare formă cu Liviu Ciobotariu pe bancă, FC Voluntari va primi pe FCSB și se pare că va face o figură mai frumoasă în Cupă decât anul trecut, când, sub grijile parcursului slab din L1, a pierdut 0-6 cu Gaz Metan Mediaș în ”16”-imi. De data aceasta, adversarul e mai puternic, dar și propria liniște din campionat e avantajoasă. Edi Iordănescu nu e omul compromisurilor și după calificarea grea de la Hunedoara nu va accepta, foarte probabil, alte emoții în această rundă. Inedit: va juca pe stadionul ce poartă numele tatălui său.

 Meciul “rănitelor”

Incă în “convalescență” după eșecul din meciul orgoliilor cu Universitatea Craiova, FCU și-a pierdut și antrenorul, iar perioada de tranzit nu se anunță ușoară. Eliminarea Petrolului din ”16”-imi pare deja istorie, doar gândul că primește o echipă aflată, de asemenea, în căutări, le poate ridica moralul oltenilor. Sepsi e departe de forma sezonului precedent, are 6 remize consecutive și se afundă spre play-out-ul L1. Cine va prețui șansa unui parcurs bun și, de ce nu, de a lupta pentru un trofeu, va merge mai departe din această încleștare.

Regina din Maramu’ și Oltenia Cupei

Diferență de două eșaloane între echipe, o istorie de basm pentru fiecare dintre ele, care le unește. Maramureș versus Oltenia, cu gazdele mândre după ce au scos Poli Iași din L2, iar oaspeții cel puțin la fel de mândri din postura de deținători ai trofeului Cupei. E clar că pentru Reghecampf și Universitatea, trofeul e și acum un obiectiv esențial, s-a văzut și din abordarea anterioară, 1-0 cu CFR Cluj. Pentru Minaur, cu gândul spre L2, minunile nu par imposibile. Rămâne de văzut cât va putea să compenseze, prin ambiție și entuziasm.

Alb-roșu contra alb-violet

În mod cert, și sezonul acesta Cupa României poate fi varianta prin care Dinamo să salveze evoluția generală, iar o finală sau chiar câștigarea trofeului ar aduce bucurie tribunelor obișnuite deja cu vremuri tulburi. Epoca Rednic a început, se simt deja schimbări în bine, dar Argeșul a demonstrat că e incomodă și surprinde deseori. A învins cu 2-0 în deplasare Dinamo la final de august, chiar dacă s-au mai modificat coordonatele. Este interesant de văzut, cu un lot greu de gestionat numeric, cum va aborda Dinamo provocarea.

Chiar orice e posibil!

Un duel de Liga 1 cu formații care nu au avut mari realizări recent în edițiile de Cupa României, dar care au potențialul de a furniza fotbal de calitate când sunt în formă. Gaz Metan Mediaș cu Poenaru la timonă, e în schimbare, a arătat-o și pe terenul CFR-ului, de curând, Chindia lui Săndoi e deja o clasică a ermetismului eficient în campionat și o echipă mai mult decât incomodă. Cele două au scos în ”16”-imi pe Chiajna, respectiv Csikszereda, ambele din L2, semn că mai mult echilibru ca în această alăturare nu am fi putut avea… (Mediafax)

 

Vezi si

LPS Suceava se menține pe podium în Liga Elitelor U14

LPS Suceava a rămas pe podium în Liga Elitelor U14, după ce a câștigat derbyul …