Tuesday , April 23 2024

Atleta Mirela Lavric, fostă campioană mondială, depistată pozitiv cu MELDONIUM

mirela lavric

Mirela Lavric (25 de ani) a fost depistată pozitiv cu meldonium în timpul Campionatului Mondial de sală de la Portland (luna martie), competiţie la care a cucerit medalia de bronz cu ştafeta de 4 x 400 m, scrie ProSport. Astfel, sunt şanse mici ca ştafeta României (Mirela Lavric, Bianca Răzor, Adelina Pastor şi Andrea Miklos) să-şi mai păstreze medalia luată la competiţia indoor din SUA.

Mirela Lavric, campioana mondială la juniori, este prima sportivă din România depistată pozitiv cu substanţa cu care a fost prinsă celebra Maria Şarapova. Preşedintele FRA, Sandu Ion, a confirmat informaţia pentru ProSport: “Am auzit despre această informaţie, a venit un document la federaţie. Am şi vorbit cu Mirela Lavric. Nu vreau să fac mai multe comentarii”.

Mirela Lavric, una dintre cele mai talentate atlete din România ultimului deceniu, medaliată la nenumărate competiţii de juniori şi tineret, proaspăt medaliată la CM de seniori şi participantă la JO de la Londra, a fost depistată pozitiv în SUA, la Portland.

Mirela Lavric este de 3 ori campioană mondială la juniori, în 2007 în Cehia, în Polonia în 2008 şi în Canada, 2010.

În 2007 a cucerit medalia de aur la Campionatele Europene de tineret în Olanda, repetând performanţa şi în Serbia, în 2009. În 2013 a câştigat şi medalia de aur la Campionatul European U 23.

Viorica Pintilie, antrenoarea sportivei, a declarat: “Deocamdată, nu ştiu nimic oficial. Nu am ce să spun mai mult”.

Anul trecut, de la 1 ianuarie, WADA a anunţat toate agenţiile şi toate federaţiile că meldonium se află pe lista de monitorizare. În octombrie, WADA a anunţat că de la 1 ianuarie 2016, substanţa se va afla pe lista medicamentelor interzise.

Meldonium este un remediu cardioprotector, normalizează metabolismul miocardului. Mecanismul de acţiune determină multiplele lui efecte farmacologice: creşte capacitatea de muncă, reduce simptomele suprasolicitării fizice şi intelectuale, activează imunitatea tisulară. În plus, meldoniul posedă acţiune tonizantă asupra sistemului nervos central.

Maria Şarapova este cea mai cunoscută sportivă prinsă cu meldonium de pe o listă cu peste 100 de sportivi prinşi în 2016 cu această substanţă.

 

Vezi si

Atleții suceveni au urcat pe podium la semimaratonul “Constantina Diță”

Ciprian Costîn (CSŞ Rădăuți) a cucerit aurul la categoria U20 Patru atleți suceveni au urcat …