Thursday , March 28 2024

Ashleigh Barty castiga trofeul de la Birmingham si devine lidera mondiala WTA

Tenismena australiana Ashleigh Barty a castigat in premiera turneul WTA de la Birmingham, Anglia, disputat pe iarba, ajungand si a doua sportiva din istorie nascuta la Antipozi care devine lidera mondiala.

In marea finala, Barty a depasit-o pe buna ei prietena Julia Goerges din Germania, 19 mondial, scor 6-3, 7-5, dupa o ora si 29 de minute de joc.

Tenismena din Germania a avut sanse mari in setul secund, unde a si condus cu 3-0, dar de la 5-4 incolo nu a mai castigat nici macar un game.

Barty devine prima sportiva din Australia care triumfa la Birmingham, acolo unde a facut o finala si in 2017.

Ashleigh a reusit la capatul acestui turneu sa o detroneze pe Naomi Osaka, jucatoarea nipona care era lider mondial incepand cu ianuarie 2019, cand a triumfat la Australian Open.

Australianca de 23 de ani are un sezon fabulos, castigand si Roland Garros acum putin timp, urmand acum sa fie si favorita numarul 1 la Wimbledon, turneu de Mare Slem care incepe la 1 iulie.

O singura sportiva mai reusise in istoria tenisului sa se impuna in turneul imediat urmator pe iarba dupa ce triumfase anterior la Roland Garros, e vorba de Justine Henin, in 2006 si 2007, care a facut de fiecare data dubla French Open – Eastbourne.

In septembrie 2014, Barty decisese sa se retraga definitiv din tenis, pentru a imbratisa un sport foarte popular in Australia, cricketul.

Saptamana urmatoare, Barty va evolua la Eastbourne, unde a fost desemnata cap de serie numarul unu, in absenta lui Naomi Osaka, turneu la care va participa si Simona Halep, 7 WTA, cap de serie 5. Incepand de luni, Barty va avea 6540 de puncte, in timp ce Osaka va avea 6377 de lungimi.

Prima sportiva din Australia care mai fusese locul 1 mondial WTA fusese Evonne Goolagong in 1976.

Vezi si

LPS Suceava se menține pe podium în Liga Elitelor U14

LPS Suceava a rămas pe podium în Liga Elitelor U14, după ce a câștigat derbyul …