Thursday , March 28 2024

Anuntul facut de UEFA care poate lasa Steaua pe dinafara Cupelor Europene

steaua

UEFA a postat, vineri, pe site-ul oficial un anunt in care precizeaza ca va avea toleranta zero pentru echipele care sunt implicate in meciuri aranjate sau in cazuri de coruptie.

“Campania impotriva meciurilor aranjate si coruptiei in fotbal a devenit prioritatea numarul 1 pentru UEFA, care ii va pedepsi si mai drastic pe vinovati”, se arata in anuntul UEFA.

O campanie ce poate duce la sanctionarea drastica a Stelei, mai ales ca unele pasaje din regulament o condamna la excludere pe campioana Romaniei:

Un nou articol fost introdus printre procedurile disciplinare, prin care cineva aflat sub jurisdictia UEFA la momentul comiterii infractiunii nu va fi ferit de sanctiuni doar pentru ca in momentul de fata nu se mai afla sub jurisdictia UEFA (Gigi Becali era acţionar si oficial al FC Steaua in 2008, la momentul in care a avut loc darea de mita la meciul “U” Cluj – CFR Cluj).

Meciurile aranjate, mita sau coruptia se vor pedepsi indiferent de gravitatea actului (Gigi Becali a fost condamnat pentru dare de mita).

Orice implicare neapropiata ce poate duce la ranirea esentei fotbalului va fi sanctionata drastic.

In functie de gravitatea faptei, cluburile respective risca sa fie excluse din fotbal intre 1 si 10 ani.

Potrivit articolelor din regulamentul UEFA, Steaua poate fi exclusa din competitia continentala pentru ca a fost implicata direct sau indirect intr-o activitate de influentare a unui meci, insa decizia finala va fi luata doar de forul european, anunţă HotNews.

Ce spune regulamentul UEFA in legatura cu problema Stelei – Articolul 2, litera g:

“Un club nu va putea participa in Champions League in cazul in care a fost implicat direct sau indirect in orice activitate care vizeaza aranjarea sau influentarea rezultatului unui meci la nivel national sau international, dupa intrarea in vigoare a articolului 50(3) din Statutul Uefa [n.r. 27 aprilie 2007]”.

In acest caz, conform regulamentului UEFA, “pedeapsa se va intinde pe o perioada de un an de zile (n.r. un sezon competitional)”.

La momentul producerii faptelor pentru care s-a dat condamnare in dosarul “Valiza”, Gigi Becali nu detinea nici o functie oficiala in structura clubului Steaua, insa controla indirect activitatile de la club prin cunostintele si rudele sale.

Mai mult, Teia Sponte, condamnat si el la doi ani cu suspendare pentru complicitate la dare de mita in dosarul “Valiza”, era la momentul producerii faptelor vicepresedintele Consiliului de Administratie al clubului Steaua, deci implicat direct in activitatile formatiei din Ghencea.

Potrivit regulamentului, “in luarea unei decizii, UEFA se poate baza, dar nu in mod obligatoriu, pe hotararea unui organism national sau international sportiv sau instanta de judecata”.

Vezi si

LPS Suceava se menține pe podium în Liga Elitelor U14

LPS Suceava a rămas pe podium în Liga Elitelor U14, după ce a câștigat derbyul …

One comment

  1. DACĂ REGULAMENTELE FRF SUNT CU DOUĂ FEȚE,ATUNCI SE POATE APELA LA FORURILE SUPERIOARE.