Thursday , April 25 2024

Ania Caill, schioarea de 17 ani în care România își pune speranțele la Festivalul Olimpic: “Mama mi-a transmis ataşamentul faţă de ţară”

Ania Caill, impreuna cu mama ei (sursa foto: stiridesport.ro)
foto: arhiva personala a Aniei

De aproape 8 ani, schiul i-a intrat pe sub piele şi a cucerit-o definitiv. De atunci, Ania Caill îi dedică cea mai mare parte a timpului ei, cu toate că vrea să urmeze și o facultate şi pentru că îi place zborul, visează să devină pilot de linie profesionist.

Schioarea în vârstă de 17 ani se pregăteşte în Franţa, dar va concura, la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Braşov (17-22 februarie), pentru România, ţara de origine a mamei sale.

„Senzaţia de libertate pe care mi-a dat-o schiul m-a cucerit”

– Ania, ai început să practici schiul datorită mamei tale, care îşi ducea elevii pe pârtie. Cum ai descoperit că asta este ceea ce vrei să faci în viaţă?

Ania Caill: Am început schiul la 9 ani pentru amuzament. În acelaşi timp făceam deja de 3 ani înot şi patinaj la club, dar rezultatele bune la schi, obţinute rapid, m-au făcut să încep schiul de performanţă şi să fiu nevoită să opresc celelalte două sporturi. Senzaţiile de libertate, de viteză, de evadare, pe care mi le-a dat schiul, m-au cucerit.

– Ai debutat în această disciplină destul de târziu. Cât de greu a fost să recuperezi anii de antrenamente pierduţi faţă de ceilalţi schiori de vârsta ta?

AC: Am fost surprinsă să văd cât de repede m-am apropiat ca rezultate de cei care începuseră să practice schiul de performanţă cu cinci sau chiar şase ani înaintea mea, dar trebuie să recunosc că acum, ajunsă la junioriat, simt că îmi lipsesc aceşti „kilometri de schi”…

– Ai trecut vreodată prin momente în care ai vrut să renunţi la sport?

AC: Nu, până acum nu, dar fiind în prezent elevă în clasa a XII-a şi având ca proiect continuarea studiilor în învăţământul superior, deoarece vreau să devin pilot de linie profesionist, am trecut prin momente dificile în care mi-am spus că fără schi de performanţă studiile ar fi mai uşoare. Şi la schi este greu atunci când am şi câte un proiect şcolar.

– Cum reuşeşti să îţi împarţi timpul între şcoală şi antrenamente, deplasări, competiţii?

AC: Reuşesc să combin schiul de performanţă şi şcoala fiind organizată şi având puterea de a recupera repede cursurile pierdute de la şcoală.

„Sunt foarte mândră să reprezint România!”

– Care este cel mai important premiu pe care l-ai câştigat până în prezent?

AC: Cel mai important premiu câştigat până în prezent a fost locul doi, la coborâre, anul trecut, în campionatul Franţei.

– Ce trofeu îţi mai doreşti să obţii până la finalul junioratului?

AC: Aş vrea să obţin rezultate în primii 15 la Europene, pentru a participa şi a avea şanse să intru, cât mai repede, în primii 30 în Cupa Mondială, la probele de viteză.

– Având în vedere că eşti născută şi crescută în Franţa, ce simţi pentru faptul că vei concura pentru România?

AC: Schiez pentru ţara mamei mele, care, chiar dacă locuieşte în Franţa, a rămas foarte ataşată de România şi mi-a transmis şi mie acest ataşament. Deci sunt foarte mândră să reprezint România.

„România nu are infrastructurile necesare pentru antrenamente la nivel înalt”

Ce ştii despre România? Te-ai gândit vreodată să vii să te pregăteşti aici, alături de colegii din lot?

AC: Din păcate, nu cunosc prea bine sportul din România, dar de fiecare dată când am ocazia să văd sportivi români în competiţii, sunt interesată de evoluţiile lor. Nu mă pot pregăti aici la schi alpin căci deocamdată România nu are infrastructurile necesare pentru un antrenament la nivel european sau mondial.

– În prima probă din acest sezon, ai ocupat locul 14, la doar o secundă şi 26 de sutimi de Ragnhild Mowinckel, dubla campioana mondiala de juniori. Ce obiective ai pentru FOTE?

AC: Am avut un rezultat bun în proba de super uriaş, în Norvegia, la începutul sezonului, rezultat care este încurajator pentru probele de viteză, dar la Festivalul Olimpic al Tineretului European nu sunt astfel de probe, ci doar competiţii de tehnică. Voi încerca să fiu cât mai bună.

– Ai vreun model în această disciplină, pe urmele căruia ai vrea să ajungi?

AC: Bineînţeles, este vorba de Lindsey Vonn, dar ar mai fi şi Anna Fenninger sau Lara Gut.

– Unde se vede Ania Caill peste 10 ani, în ceea ce priveşte schiul?

AC: Mi-ar plăcea să concurez în cadrul Cupei Mondiale.

Va merge la Olimpiadă

Punctajul Aniei la competițiile naționale și internaționale a calificat-o deja pentru trei probe la Olimpiada de Iarnă (Soci, Rusia, 2014): coborâre, super uriaș și super combinată. Schioarea își dorește să obțină un punctaj mai bun și la “uriaș” pentru a participa și la această probă.

“Liderul generației sale”

Anul trecut, secretarul general al Federaţiei Române de Schi-Biatlon, Puiu Gaspar, spune despre Ania într-un articol din “România Liberă” că este „liderul generaţiei sale la schi alpin”, iar țara noastră îşi pune în ea speranţele pentru cucerirea unei medalii. Federațiile de schi din România și Franța se înțeleseseră, atunci, ca Ania să participe pentru noi la competițiile de juniori.

Performanţele Aniei Caill:

Campioană în competiţia Pirineilor la doar 11 ani.
Locul al X-lea în Campionatul Franţei, în 2006.
Vicecampioană a Franţei, în 2011, la categoria ei de vârstă, în proba de coborâre.
Ocupantă a primului loc la juniori iarna trecută, la Super-G.
Locul doi în etapa de slalom uriaş, desfăşurată în Elveţia, pe 6 februarie.

Program Schi alpin la FOTE (Poiana Braşov, sub Teleferic):

Luni, 18 februarie:

Slalom uriaş, runda 1, ora 10, şi runda 2, ora 13.30

Miercuri, 20 februarie:

Slalom, runda 1, ora 10, şi runda 2, ora 13.30

Vineri, 22 februarie:

Paralel, concurs pe echipe mixte, ora 8

sursa: stiridesport.ro

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …