Sunday , May 16 2021

Al treilea tanar mort in decurs de 7 zile în campionatul de fotbal american al liceelor

APTOPIX Football Player Death

Miercuri, 1 octombrie, în timpul unui meci din campionatul liceelor din Statele Unite, jucătorul de fotbal american Tom Cutinella (Shoreham Wading River Wildcats) a încercat să-l blocheze pe un adversary de la John Glenn Knights. Era sfertul al treilea, iar scorul era 17-12 pentru Knights. Ziariştii prezenţi la faţa locului au descris momentul ca fiind “genul de coliziune zgomotoasă care reprezintă o rutină în competiţia supracompetitivă din liceele americane”.

Cutinella a încercat să se ridice, însă a rămas în genunchi. Apoi, a reuşit să se adune şi a plecat, nesigur, spre tuşă, dar acolo s-a prăbuşit. Un doctor şi o asistentă au încercat să-i acorde primul ajutor, iar o ambulanţă l-a transportat 10 minute mai târziu la spital. Noaptea, jucătorul a încetat din viaţă.

După decesul adolescentului, Irish Times scrie că “într-o perioadă în care media din Statele Unite a intrat într-o isterie full-time în privinţa ameninţării virusului Ebola, o boală care deocamdată a înregistrat un singur deces, cel mai şocant aspect este că Tom Cutinella a devenit al treilea jucător de fotbal american de liceu care moare într-un interval de doar şapte zile în urma unor incidente pe teren.”

Demario Harris Jr de la liceul Charles Henderson din Alabama s-a prăbuşit după un tackle de rutină în timpul unui meci. Isaiah Langston de la liceul Rolesville din Carolina de Nord a leşinat în timpul încălzirii pentru o partidă şi nu şi-a mai revenit niciodată.

Cele trei decese survenite în urma unor posibile leziuni pe creier nu sunt întâmplătoare. În 2013, opt adolescenţi au murit pe terenurile de fotbal american. Recent, un studiu a arătat că 76 din cei 79 de jucători profesionişti decedaţi în NFL sufereau de encefalopatie traumatică în fază cronică.

Mesajul subliminal oferit de fotbalul american este “Nu vă lăsaţi copiii ucişi de acest sport”, mai ales că preşedintele american Barack Obama, tată a două fete, a declarat pe această temă că “sunt un mare fan al fotbalului, dar dacă aş avea un fiu, m-aş gândi mult de tot dacă să-l las să joace acest sport. Cred că noi, toţi cei care iubim fotbalul, trebuie să ne luptăm cu faptul că poate, treptat, ceva se va schimba pentru a reduce o parte din violenţă”.

Declaraţia lui Obama a fost făcută acum doi ani. Din 2008, sondajele arată că numărul de copii care fac fotbal american a scăzut între 6 şi 10 procente.

prosport.ro

Vezi si

Foresta și Bucovina Rădăuţi au ratat calificarea în finala play-off-ului de promovare în Liga a 2-a

Foresta nu a reușit să întoarcă scorul din tur, 0-3, în manșa secundă, disputată sâmbătă, …