Monday , May 6 2024

Adversarele echipei FC Vaslui din grupa D a Ligii Europa

Formaţia FC Vaslui va întâlni echipele Sporting Lisabona, locul 3 în Portugalia în sezonul trecut, Lazio Roma, locul 5 în Italia, şi vicecampioana Elveţiei, FC Zurich, în grupa D a Ligii Europa.

Sporting Lisabona a încheiat ediţia precedentă a campionatului la 36 de puncte de campioana FC Porto şi la 15 de vicecampioana Benfica. Formaţia lusitană a început Liga Europa în play-off, fază în care a învins echipa daneză Nordsjaelland cu scorul general de 2-1 (0-0 în deplasare şi 2-1 acasă).

Portughezii nu au început cu dreptul prezenta ediţie a competiţiei interne, nereuşind în primele două etape decât tot atâtea rezultate de egalitate, scoruri 1-1 cu Olhanense acasă şi 0-0 cu Beira Mar în deplasare.

Ultimul titlu naţional din palmaresul formaţiei a fost obţinut sub conducerea lui Ladislau Boloni în 2002, atunci când la echipa portugheză evolua şi atacantul român Marius Niculae. În vitrina cu trofee a grupării mai figurează alte 17 titluri, dar şi 15 Cupe ale Portugaliei şi una a Cupei Cupelor (1964).

În acestă vară, conducerea tehnică a echipei din capitala Portugaliei a fost preluată de antrenorul Domingos Paciencia, 42 de ani, care a surprins sezonul trecut prin calificarea cu formaţia Braga în finala Ligii Europa, pierdută la Dublin, scor 0-1, cu FC Porto.

Portughezul Helder Postiga, brazilianul Anderson Polga, rusul Marat Izmailov sau internaţionalul chilian Matias Fernandez sunt câteva dintre numele importante din lotul echipei Sporting.

De curând s-au alăturat echipei internaţionalul american Oguchi Onyewu, care a evoluat ultima dată la Twente, unde fusese împrumutat de AC Milan, internaţionalii olandezi Ricky van Wolfswinkel (Utrecht) şi Stijn Schaars (AZ Alkmaar), şi spaniolii Jeffren Suarez de la FC Barcelona şi Diego Capel de la FC Sevilla, dar şi bulgarul Valeri Bojinov de la Parma.

Lazio a terminat campionatul Serie A pe locul 5 în sezonul trecut, la 16 puncte de campioana AC Milan, după ce la un moment dat conducea competiţia. Apoi a intrat în play-off-ul Ligii Europa, în care a eliminat formaţia macedoneană Rabotnicki după 6-0 pe teren propriu şi 3-1 în deplasare.

De două ori campioană a Italiei, în 1974 şi 2000, de 5 ori câştigătoare a Cupei Italiei, ultima dată în 2009, şi câştigătoarea Cupei Cupelor în 1999, Lazio este una dintre formaţiile importante din campionatul italian. În lotul echipei figurează vedete ca brazilienii Matuzalem şi Hernanes, argentinianul Zarate, italienii Tommaso Rocchi, Ledesma şi Mauri, uruguayanul Gonzalez, dar şi românul Ştefan Radu.

În această vară, Lazio l-a pierdut pe portarul uruguayan Muslera plecat la Galatasaray, dar i-a achiziţionat pe internaţionalul german Miroslav Klose de la Bayern Munchen şi pe francezul Djibril Cisse de la Panathinaikos Atena. Alte “întăriri” pentru clubul patronat de Claudio Lotito au fost portarul italian Federico Marchetti, mijlocaşul albanez Lorik Cana, fundaşul bosniac Senad Lulici şi fundaşul franco-senegalez Abdoulay Konko.

Echipa este antrenată din 2010 de italianul de origine slovenă Edoardo Reja, 65 de ani.

Lazio a jucat de curând un amical cu Universitatea Cluj, pe care a învins-o cu 4-1. În 2007, echipa capitolină a pus capăt visului formaţiei Dinamo de a ajunge în grupele Ligi Campionilor. După ce bucureştenii au terminat la egalitate la Roma, scor 1-1, şi au condus la pauză cu 1-0 pe Stadionul Naţional, italienii au reuşit să se impună cu 3-1.

FC Zurich, câştigătoarea a 12 titluri (ultimul în 2009) şi a 7 trofee ale Cupei Elveţiei, a ratat cucerirea campionatului trecut pentru un punct mai puţin decât FC Basel. FC Zurich şi-a început aventura europeană în preliminariile Ligii Campionilor. A eliminat în această fază formaţia belgiană Standard Liege, după 1-1 în deplasare şi 1-0 acasă. FC Zurich a jucat apoi în play-off-ul Ligii Campionilor, cu Bayern, dar nu a putut trece de echipa din Munchen în faţa căreia a pierdut de două ori, scoruri 0-2 în deplasare şi 0-1 pe teren propriu.

În noua ediţie a campionatului, FC Zurich a disputat şase meciuri, dar a câştigat numai două, fiind cu 6 puncte pe locul 7, la 7 puncte de liderul FC Thun.

Elveţianul Ludovic Magnin, suedezul Dusan Djuric, tunisianul Amine Chermiti, proaspătul internaţional elveţian de origine albaneză Admir Mehmedi, 20 de ani, sunt printre jucătorii mai cunoscuţi de la FC Zurich. Echipa este antrenată din 2010 de fostul internaţional elveţian Urs Fischer, în vârstă de 45 de ani.

La FC Zurich au jucat de-a lungul timpului Adrian Ilie, Iulian Filipescu, Mihai Tararcahe şi Marcel Răducanu.

Vezi si

Bucovina Rădăuți și-a asigurat prezența la barajul de promovare în Liga a II-a

Bucovina Rădăuți și-a asigurat și din punct de vedere matematic prezența la barajul de promovare, …