Friday , April 19 2024

11 suporteri cercetaţi şi 300 amendaţi în urma violentelor de la meciul Rapid-Steaua

foto: gsp.ro

Unsprezece suporteri sunt cercetaţi în şapte dosare penale în cazul incidentelor de la meciul Rapid-Steaua, din Cupa României, şi aproape 300 au fost amendaţi cu 143.000 de lei pentru că au aruncat cu petarde pe teren în timpul partidei.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, comisarul Christian Ciocan, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că în urma audierii celor 280 de suporteri, la secţiile de poliţie 2, 3, 4, 17, 21, 22 şi 25, poliţiştii au deschis şapte dosare penale pentru introducere de materiale pirotehnice pe stadion, în care sunt cercetaţi 11 suporteri.

Christian Ciocan a precizat că în urma incidentelor de la meciul Steaua – Rapid de joi seară au fost evacuate de pe stadion 380 de persoane, din care 280 au fost audiate la cele şapte secţiile de poliţie.

Jandarmeria Capitalei arată, într-un comunicat de vineri, că în urma evacuării suporterilor echipei Steaua de pe stadionul “Valentin Stănescu”, 30 au fost duşi pentru audieri la Secţia 2 Poliţie, 35 la Secţia 3, 60 la Secţia 4, 33 la Secţia 17, 30 la Secţia 21, 29 la Secţia 22 şi 58 la Secţia 25.

“Întrucât capacitatea secţiilor de poliţie stabilite pentru primirea persoanelor evacuate fusese acoperită, s-a decis ca o parte dintre persoanele ce necesitau a fi identificate şi fotografiate să fie conduse în alte locaţii, respectiv parcarea Complexului Metro Militari – 38 persoane şi parcarea Hypermarket-ului Dedeman – 22 persoane”, au precizat reprezentanţii Jandarmeriei Capitalei.

Dintre persoanele ce vor fi cercetate penal în cazul incidentelor de la meciul Rapid-Steaua, trei sunt suspectate de deţinere şi folosire în incinta arenei sportive a obiectelor artizanale pe bază de amestecuri pirotehnice, alte trei pentru încălcarea intedicţiei de a intra pe stadion şi câte una pentru fals privind identitatea, pentru consum de substanţe interzise şi, respectiv, pentru împiedicarea organelor de ordine de a-şi îndeplini obligaţiile de serviciu privind legitimarea, a precizat Jandarmeria.

De asemenea, după stabilirea identităţii persoanelor, fotografierea şi amprentarea acestora, în urma identificării realizate de personalul societăţii de pază şi protecţie, 293 de persoane au fost amendate în total cu 143.650 de lei. Dintre acestea, 286 au fost amendate în total cu 142.800 de lei pentru că au aruncat cu petarde pe stadion în timpul partidei. Alţi doi suporteri stelişti au fost amendaţi cu 500 de lei pentru că au intrat băuţi pe stadion şi le-au adresat injurii forţelor de ordine şi nu vor mai avea voie timp de şase luni să intre pe stadioane.

Totodată, alţi doi suporteri stelişti au fost amendaţi cu 350 de lei pentru injurii sau expresii jignitoare la adresa oficialilor, celorlalţi spectatori şi jucătorilor. Pentru intrarea pe stadion fără documente de acces au fost date trei avertismente scrise.

De asemenea, 22 de suporteri rapidişti au primit amenzi în valoare totală de 14.150 de lei, din care şapte pentru revânzarea biletelor la suprapreţ, patru pentru intrarea pe stadion fără documente de acces sau în stare de ebrietate şi adresare de injurii forţelor de ordine, două pentru că le-au adresat injurii forţelor de ordine, una pentru injurii la adresa forţelor de ordine şi mutarea gardurilor de protecţie, două pentru cumpărarea de mărfuri sau produse în scop de revânzare, trei pentru apelare în mod repetat la mila publicului şi una pentru adresarea de injurii şi cuvinte jignitoare. De asemenea, doi suporteri rapidişti au interdicţie de a intra pe stadioane pentru şase luni.

Potrivit Jandarmeriei Capitalei, în minutul zece al partidei, suporterii echipei Steaua, aflaţi la tribuna I a stadionului “Valentin Stănescu”, au aprins numeroase torţe şi petarde, aruncându-le ulterior în teren, împreună cu beţe de steag şi spre tribuna oficială, unde se aflau suporterii rapidişti.

De asemenea, au fost incendiate scaunele din tribuna destinată suporterilor oaspeţi pe o suprafaţă de 30 de metri pătraţi, necesitând intervenţia forţelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti.

În urma acestor incidente şi pentru ca situaţia să nu degenereze într-un conflict între suporterii stelişti şi cei rapidişti s-a luat decizia evacuării suporterilor echipei Steaua, aceştia fiind conduşi la secţiile de poliţie pentru stabilirea identităţii, amprentării, fotografierii şi luarea măsurilor legale ce se impun. Partida a fost reluată la finalizarea evacuării galeriei echipei Steaua, după aproximativ zece minute.

“În continuare, pe baza imaginilor filmate de monitorii de securitate, cele surprinse de camerele de supraveghere instalate la stadion, precum şi cele surprinse de reprezentanţii posturilor de televiziune, urmează să fie identificate şi alte persoane care au săvârşit fapte de natură contravenţională sau penală, pentru a fi luate măsurile legale ce se impun”, susţin reprezentanţii Jandarmeriei Capitalei.

După terminarea partidei dintre Rapid şi Steaua au fost asigurate măsurile de ordine publică pe traseele de plecare, nefiind înregistrate evenimente deosebite, a mai precizat Jandarmeria.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Marius Militaru, declara, joi seară, pentru MEDIAFAX, că jandarmii au intervenit pentru evacuarea a 380 de persoane din galeria formaţiei Steaua după ce acestea au aruncat cu petarde pe teren, în tribuna oficială şi spre fanii echipei Rapid.

Militaru a mai spus că trei dintre cei 380 de suporteri ai echipei Steaua prezenţi la meciul cu Rapid s-au rănit în timpul evacuării acestora de pe arena “Valentin Stănescu”, în urma incidentelor create în prima repriză. El a precizat că cei trei au suferit “mărci traumatice, vânătăi şi alte echimoze”.

“Tot în timpul evacuării au incendiat mai mult scaune de la Tribuna I. Măsura de evacuare a suporterilor stelişti a fost luată de Jandarmerie, arbitru (n.r. – arbitrul central Alexandru Tudor) şi ceilalţi oficiali care se ocupă cu organizarea meciului. În această măsură a cântărit foarte mult faptul că s-au aruncat foarte multe obiecte în Tribuna 0, unde erau mulţi copii. La Tribuna II, în care au stat suporteri rapidişti, au fost incendiaţi aproximativ 30 de metri pătraţi de scaune. Incendiul a fost stins după ce s-a intervenit cu apă şi spumă”, a mai spus Militaru.

Meciul dintre Rapid şi Steaua Bucureşti, contând pentru sferturile de finală ale Cupei României, a fost întrerupt timp de aproximativ zece minute, în prima repriză, la scorul de 0-0, după ce fanii stelişti au aruncat cu zeci de petarde în teren şi înspre tribuna oficială a stadionului “Valentin Stănescu”.

Echipa Steaua Bucureşti s-a calificat în semifinalele Cupei României, învingând formaţia Rapid cu scorul de 1-0 (0-0).

Vezi si

Cupa Olimpiadei Sportului Militar Liceal, câștigată de Colegiul Național Militar ”Ştefan cel Mare”

La această etapă a olimpiadei, lotul colegiului câmpulungean a fost format din 87 de sportivi, …