Friday , April 19 2024

ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA DIABETULUI ZAHARAT  – DIABETUL ŞI FAMILIA

În fiecare an, la 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Diabetului Zaharat. Această zi are loc la nivel internaţional, la iniţiativa Federației Internaționale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății şi a fost propusă în 1991 ca răspuns la creşterea alarmantă a frecvenţei acestei boli, care afectează în prezent peste 200 de milioane de persoane în întreaga lume. Evenimentul are drept scop să ofere o mai bună informare persoanelor care suferă de diabet zaharat, reprezentând și o manieră de implicare și de informare a publicului. În fiecare an, Ziua Mondială a Diabetului se concentrează pe o temă aparte. Pentru anul 2019 ca şi pentru anul precedent, activităţile de celebrare pe plan mondial se vor desfăşura sub sloganul „Diabetul zaharat şi familia”, deoarece îngrijirea diabetului implică și familia. Gestionarea diabetului necesită tratament zilnic, monitorizare regulată, un stil de viață sănătos și educație continuă. Suportul familiei este esențial. Profesioniștii din domeniul sănătății deţin cunoștințele și abilitățile necesare pentru a ajuta persoanele cu diabet și familiile acestora să gestioneze diabetul.  Educația și sprijinul permanent sunt accesibile tuturor persoanelor și familiilor pentru a ajuta la gestionarea diabetului.

Diabetul zaharat este o boala care nu doare, nu se vindeca şi, în timp, poate genera complicații teribile (amputaţie, orbire, neuropatie etc.). Confruntați cu aceasta realitate, pacienții se sperie de cele mai multe ori, în timp ce medicii nu au timpul suficient pentru a le oferi toate informațiile necesare. Niciun medic nu întreabă cum te descurci cu familia, cu copiii, iar educația, în cazul pacienților cu diabet, reprezintă 50% din eficacitatea terapiei. Medicii nu sunt obișnuiți să se transpună în pielea pacienților, deși viața unui pacient diabetic suferă modificări importante inclusiv pe plan familial. Printre problemele cu care diabeticii se confruntă, se numără: diabeticii nu mai sunt ei înșiși, nu mai sunt oamenii care erau cândva, sunt pacienți cu diabet; diabeticii refuză, în prima instanță, să își accepte boala; trebuie să îşi schimbe complet principiile de alimentație, fapt dificil de realizat; deseori pacienții nu au informații legat de ceea ce trebuie să mănânce; alimentația pacienților se transferă, în multe situații, la întreaga familie;   de multe ori pacienții trebuie să slăbească, iar la sălile de forță sunt intimidați de oamenii mult mai slabi din jurul lor; pacienții trebuie să facă schimbări majore ale stilului lor de viață;   pacienții sunt speriați de complicațiile diabetului: orbire, neuropatie, amputație etc.

La nivel mondial, 1 din 11 persoane are diabet (425 milioane de persoane), 1 din 2 adulți cu diabet nu e diagnosticat (212 milioane), aproximativ 1 milion de copii și adolescenţi au diabet tip 1 şi 12% din cheltuielile globale pentru sănătate sunt pentru diabet. În anul 2017, în România erau înregistrate aproximativ 1.800.000 de cazuri de diabet la adulţi cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani. Peste 70% din cazuri afectează persoane trecute de 60 de ani, cu o pondere mai mare a diabetului la femei, cu aproximativ 17% mai multe cazuri decât la bărbați. Deoarece în multe cazuri diabetul zaharat rămâne nediagnosticat, numărul persoanelor care au diabet ar putea fi mult mai mare. Măsurile simple pentru stilul de viață s-au demonstrat a fi eficiente în prevenirea sau amânarea debutului diabetului tip 2. Familiile joacă un rol important în abordarea factorilor de risc pentru diabetul tip 2.

Viaţa cu diabet este o provocare. Tratamentul diabetului zaharat este complex, cu necesitatea unor schimbări semnificative asupra stilului de viaţă. Diagnosticarea diabetului  întrerupe cursul firesc al vieţii persoanei cu diabet, dar şi al familiei acesteia. Pacientul şi familia acestuia trebuie să accepte această boală cronică, să asimileze cunoştinţe şi atitudini noi care sunt necesare pentru a controla cu succes această boală serioasă şi să înţeleagă implicaţiile acesteia asupra vieţii. Reacţia unei persoane la diagnosticarea diabetului este în relaţie cu experienţele anterioare despre această boală, cu modul în care persoana face faţă stresului, cu nivelul de sprijin din partea familiei şi cu relaţia pe care o are cu echipa de îngrijire.

În concluzie, diabetul zaharat este preţul pe care îl plătim pentru civilizaţie şi pentru stilul de viaţă pe care îl ducem. În lupta cu această boală, persoanele cu  diabet zaharat au alături echipa medicală de îngrijire, coordonată de medicul specialist, care are nu numai un rol strict curativ ci şi educativ, induce comportamente pozitive, motivează pentru respectarea indicaţiilor, ajută în integrarea familială şi socială.

Dr. Claudiu COBUZ

Medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, Lector universitar, Doctor în ştiinţe medicale

Email: [email protected]

 

Vezi si

Femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații. Cercetătorii cred că au descoperit de ce

Femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații. Cercetătorii spun că ceasul biologic al …