Wednesday , May 22 2024

Zaharul nu calmeaza durerile bebelusilor

Practica de a oferi bebelusilor zahar înainte de examenele medicale invazive nu contribuie la eliminarea durerii, potrivit unui studiu publicat joi în revista britanica The Lancet si preluat de AFP.
În 2001, anumite recomandari medicale, care citau rezultatele anumitor teste clinice, impuneau administrarea de zaharoza pe cale orala bebelusilor, pentru a calma durerile provocate de anumite teste medicale, noteaza publicatia.
Însa Rebeccah Slater si colegii ei de la Londra sugereaza ca în realitate zaharul nu face decât sa modifice expresia faciala, dând în mod gresit impresia ca durerea este înlaturata.
În noul studiu, 59 de bebelusi au fost întepati în calcâi, pentru a li se preleva câte o picatura de sânge. 29 dintre ei au primit o solutie pe baza de zahar, iar 30, apa sterilizata. Electroencefalogramele efectuate bebelusilor au permis masurarea reactiilor dureroase la nivelul circuitelor nervoase. Nicio diferenta semnificativa statistic nu a fost înregistrata între cele doua grupuri de bebelusi în ceea ce priveste calmarea durerii.
Autorii au constatat ca expresia fetei micutilor care au consumat solutia dulce a ramas, cel mai adesea, nemodificata în timpul testelor, dând gresit impresia ca acestia nu sufera, comparativ cu celalalt grup de copii.
Subliniind nevoia unor studii mai ample, autorii cercetarii spun ca nu recomanda aceasta practica în cadrul examenelor medicale efectuate asupra bebelusilor, ci mai degraba geluri si creme calmante. Alte metode simple pot fi folosite de infirmiere în astfel de cazuri, precum contactul “piele-piele” sau polisenzorial – stimularea mai multor simturi.

Vezi si

Adăugarea constantă de sare în mâncare crește riscul de cancer de stomac

Adăugarea constantă de sare în mâncare crește semnificativ riscul de cancer de stomac, avertizează un …