Saturday , December 3 2022

VIDEO: Planetele Venus si Jupiter se aliniaza in aceste zile

Venus şi Jupiter, cele două planete cele mai strălucitoare din sistemul solar, apar pe cer una lângă alta în cursul acestei săptămâni, într-o aliniere rară care va dura până la sfârşitul lui martie, potrivit astronomilor.

Cele două planete se găsesc de duminică seară la trei grade una de cealaltă, ca urmare a unui efect de perspectivă, şi vor rămâne aşa până pe 15 martie, când vor începe să se depărteze, arată revista americană Astronomy, potrivit Agerpres.

Venus se află în partea dreaptă a planetei Jupiter şi este de circa 10 ori mai strălucitoare. Cele două planete se află în realitate la mare distanţă una de alta. Venus se găseşte pe 13 martie la 120 milioane de km de Terra, iar Jupiter, la 840 km.

O asemenea aliniere are loc o dată la 13 luni, însă de această dată este, se pare, o ‘întâlnire’ foarte spectaculoasă, care nu va mai fi văzută în emisfera nordică ani buni, au explicat astronomii, citaţi de site-ul Space.com, precizând că acest spectacol va dura câteva săptămâni. Venus şi Jupiter urmează să strălucească joi seară timp de patru ore după asfinţitul soarelui, fenomen vizibil la latitudinile din mijlocul emisferei nordice.

În acelaşi timp şi cu circa 180 de grade mai departe spre est, Marte, planeta roşie, va străluci mult mai mult ca de obicei.

Spre sfârşitul lunii, pe 24, 25 şi 26 martie, semiluna se va alătura alinierii planetare Venus – Jupiter, fiind vizibilă în compania celor două planete.

Vezi si

OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus

Directorul OMS avertizează că o nouă variantă îngrijorătoare a COVID ar putea apărea

Lipsa supravegherii infecțiilor cu coronavirus ar putea duce la apariție unei noi variante „îngrijorătoare”, spune …