Saturday , April 20 2024

Vârsta la care apar simptomele Alzheimerului a scazut de la 70 la 45 de ani

Vârsta la care apar primele simptome ale Alzheimerului a sc\zut pân\ la 45 de ani, dup\ ce pân\ acum doar pacien]ii trecu]i de 70 de ani [i chiar de 75 de ani prezentau simptome ale acestei boli, potrivit unui studiu al Funda]iei “Ana Aslan” publicat joi.

În condi]iile în care în România bolile de memorie sunt slab diagnosticate, nu exist\ un Plan Na]ional de Prevenire a Bolilor de Memorie, medicii [i asisten]ii nu sunt specializa]i în domeniu, condi]iile sociale, economice [i de mediu se înr\ut\]esc, iar popula]ia îmb\trâne[te, impactul bolilor de memorie va cre[te substan]ial, se arat\ într-un comunicat de pres\ de joi al Funda]iei “Ana Aslan” International.

Vârsta la care apar primele simptome ale Alzheimerului [i ale altor boli de memorie a sc\zut, în principal, din cauza anxiet\]ilor [i depresiilor netratate la timp, a stresului social [i profesional, a crizei economice [i nesiguran]ei zilei de mâine, a alimenta]iei nes\n\toase, a tulbur\rilor afective, a automedica]iei, a lipsei de comunicare, a dezechilibrelor hormonale [i a traumatismelor cranio-cerebrale.

Stresul cre[te num\rul depresiilor [i scade vârsta la care acestea se manifest\, astfel c\, în ultimul an, num\rul celor care sufer\ de tulbur\ri depresive a crescut cu 25 la sut\.

Totodat\, 90 la sut\ din cei care au tulbur\ri anxios-depresive pe care nu le recunosc [i nu le trateaz\ fac depresii. Astfel, o depresie netratat\ timp de [ase luni poate duce la o boal\ de memorie, cifrele ar\tând c\ unul din doi pacien]i care nu se trateaz\ pentru depresie dezvolt\ o asemenea afec]iune.

Stresul continuu duce la tulbur\ri depresive chiar dac\ nu exist\ alte afec]iuni psihice de fond, iar cei mai afecta]i de acest lucru sunt “performerii”, oamenii foarte bine preg\ti]i profesional, care se implic\ profund în tot ce fac, oamenii responsabili, cei de la care se cere mult [i care, la un moment dat, sunt dep\[i]i de activitatea [i r\spunderea pe care o au.

Totu[i, tulbur\rile anxios-depresive nu sunt o caracteristic\ a ambi]io[ilor [i a înving\torilor. Ele se manifest\ [i în cazul persoanelor mai pu]in preg\tite sau cu mai pu]ine aspira]ii de la via]\, care sunt, de asemenea, supuse la stres ca urmare a pierderii locului de munc\, a problemelor financiare sau a altor situa]ii.

Un alt factor important în sc\derea vârstei de manifestare a bolilor de memorie [i a Alzhemierului este alimenta]ia neregulat\ [i nes\n\toas\, compus\ din produse de tip fast-food sau modificate genetic. Pentru a preveni apari]ia acestor manifest\ri, este esen]ial\ respectarea unui program de mas\, care înseamn\ trei mese principale, respectiv între orele 8.00 [i 10.00 micul dejun, între 13.00 [i 14.00 prânzul [i la ora 19.00 cina, la care se adaug\ dou\ gust\ri – la orele 11.00 [i 16.00.

De asemenea, autorii studiului subliniaz\ c\ este extrem de important echilibrul alimentar [i reîntoarcerea la simplitate, recomandând pâinea f\cut\ în cas\, pâinea cu cereale, fructele [i legumele proaspete, trei ou\ pe s\pt\mân\, ]elinwa, p\trunjelul, lintea, m\rarul, fasolea uscat\, avocado, l\mâi verzi, nuci [i pe[te.

În ceea ce prive[te lipsa de comunicare, autorii studiului precizeaz\ c\ interac]ionarea virtual\ nu înlocuie[te comunicarea fa]\ în fa]\. Potrivit acestora, lipsa implic\rii emo]ionale, a dialogului personal afecteaz\ negativ creierul.

Vezi si

Femeile singure mănâncă mai mult și mai prost. Cum le îndeamnă creierul spre alegeri nesănătoase

Un studiu recent realizat de UCLA Health din Los Angeles a scos la iveală o …