Wednesday , May 8 2024

Utilizarea aparatelor auditive poate reduce riscul de demență

Un grup de oameni de știință de la Universitatea din Melbourne, Australia, a descoperit că utilizarea aparatelor auditive îi poate ajuta pe adulții vârstnici care suferă de pierderea auzului, putând totodată să stabilizeze funcția cognitivă a acestora și să reducă riscul de demență, transmite agenția Xinhua.

Cercetătorii au împărțit peste 200 de participanți, toți având peste 60 de ani, în două grupuri, unul alcătuit din persoane care se confruntau cu pierderea auzului și utilizau aparate auditive, iar celălalt format din persoane care aveau aceeași problemă dar nu purtau astfel de dispozitive. Subiecții au fost monitorizați timp de trei ani, au indicat cercetătorii într-un articol publicat  pe site-ul universității.
Pe parcursul perioadei de trei ani, cercetătorii au evaluat performanța cognitivă a vârstnicilor din cele două grupuri cu ajutorul jocurilor de cărți computerizate, la intervale de 18 luni. Ei au descoperit că grupul de utilizatori de aparate auditive a prezentat stabilitate cognitivă generală după perioada de monitorizare, în timp ce în grupul alcătuit din persoane care nu foloseau aparate auditive s-a constatat un declin semnificativ la trei dintre cele patru teste cognitive.
Rezultatul studiului a fost publicat în jurnalul Frontiers in Neuroscience.
Cercetătorii au declarat că pierderea auzului, un simptom des întâlnit odată cu înaintarea în vârstă, este asociată cu declinul cognitiv accelerat, ceea ce ar putea crește riscul de demență în cazul adulților vârstnici afectați de problema scăderii acuității auditive netratate.
Persoanele cu pierdere ușoară a auzului prezintă un risc aproape dublu de a dezvolta demență în comparație cu cele cu auz normal, iar cele cu pierdere severă a auzului au un risc de aproape cinci ori mai mare.
Cercetătorii au descoperit că peste 70% dintre persoanele care au nevoie de aparate auditive fie nu apelează la îngrijire audiologică, fie nu își folosesc aparatele auditive.
Oamenii de știință au subliniat că utilizarea aparatelor auditive poate reprezenta o strategie importantă de sănătate publică la scară largă pentru întârzierea declinului cognitiv, astfel încât să contribuie la reducerea sau încetinirea poverii demenței la nivel global.  (Agerpres)

Vezi si

Dr. Cobuz: Masa de Paști și alimentația echilibrată după post

Persoanele care au ținut o perioada lungă de post înainte de Paşti trebuie să acorde …