Friday , May 3 2024

Utilizarea aditivilor în alimente va fi mai sigura în urma a doua acte legislative adoptate de CE

Utilizarea aditivilor în alimente va deveni mai sigur\ [i transparent\ în urma adopt\rii a dou\ acte legislative de c\tre Comisia European\, la unele categorii de alimente fiind autoriza]i foarte pu]ini aditivi sau fiind complet interzi[i, ca în cazul iaurtului nearomatizat, a untului, a compotului.

Adoptarea celor dou\ regulamente privind aditivii va spori capacitatea de decizie a cet\]enilor [i, deopotriv\, a industriei, deoarece vor face ca tuturor celor interesa]i s\ le fie mai u[or s\ [tie exact care sunt aditivii autoriza]i în produsele alimentare. În esen]\, aceasta înseamn\ un cet\]ean mai bine informat [i, în acela[i timp, o industrie alimentar\ a UE dotat\ corespunz\tor pentru a introduce noi produse inovatoare [i sigure, a declarat luni comisarul pentru s\n\tate [i consumatori, John Dalli, citat în comunicat.
Aditivii alimentari sunt substan]e care se adaug\ la alimente dintr-o varietate de motive tehnice, precum conservarea, stabilizarea, colorarea, îndulcirea.
“Ziua de ast\zi (n.r. luni) reprezint\ un moment important în eforturile noastre de consolidare a siguran]ei alimentare în Uniunea European\”, a precizat John Dalli.
Instituirea celor dou\ liste reprezint\ un pas important în punerea în aplicare a Regulamentului-cadru (CE) nr. 1333/2008 privind aditivii alimentari, adoptat în decembrie 2008.
Transparen]a reprezint\ un beneficiu important al noii legisla]ii. Utiliz\rile autorizate ale aditivilor sunt, de acum înainte, enumerate în func]ie de categoria de produse alimentare la care pot fi ad\uga]i. Comisia consider\ c\ aceasta este o îmbun\t\]ire important\ în compara]ie cu vechile liste care erau dispersate în mai multe anexe la trei directive diferite, se mai arat\ în comunicat.
Noua list\ face s\ fie foarte clar, de exemplu, c\ la unele categorii de alimente sunt autoriza]i foarte pu]ini aditivi sau chiar sunt complet interzi[i. A[a se întâmpl\, de exemplu, în cazul iaurtului nearomatizat, al untului, al compotului, al pastelor f\inoase, al pâinii simple, al mierii, al apei [i al sucului de fructe.
În alte categorii, de regul\ cele privind produse alimentare cu grad înalt de prelucrare, precum dulciurile, snacks-urile, sosurile [i b\uturile aromatizate, se autorizeaz\ un num\r mare de aditivi.
În plus, lista de aditivi care pot fi ad\uga]i la al]i aditivi, enzime, arome [i substan]e nutritive va face ca expunerea la aditivi prin aceste ingrediente s\ r\mân\ limitat\.
Pe lâng\ instituirea celor dou\ liste, noua legisla]ie prevede, de asemenea condi]ii bine determinate în care se pot ad\uga aditivi la alimente, o împ\r]ire a alimentelor în categorii cu aditivii enumera]i într-o manier\ clar\, în func]ie de categoriile de alimente la care pot fi ad\uga]i, un program pentru deplina reevaluare a siguran]ei tuturor aditivilor autoriza]i, orient\ri [i instruc]iuni clare pentru solicitan]ii de noi utiliz\ri de aditivi alimentari.
Condi]iile generale de utilizare a aditivilor alimentari au fost stabilite de Parlamentul European [i de Consiliu prin regulamentul-cadru din 2008 [i r\mân în vigoare. Acest regulament stabile[te cadrul general, principiile [i obiectivele la care se refer\ întreaga legisla]ie specific\ pentru aditivi. Acesta cere ca utilizarea aditivilor s\ fie sigur\, justificat\ din punct de vedere tehnologic, s\ nu induc\ în eroare consumatorul [i s\ prezinte avantaje [i beneficii pentru consumator.
În martie 2010, Comisia a adoptat un program pentru reevaluarea tuturor aditivilor alimentari autoriza]i. Autoritatea European\ pentru Siguran]a Alimentar\ (EFSA) trebuie s\ reevalueze to]i aditivii pân\ în 2020. Stabilirea priorit\]ilor de reevaluare se face pe baza datei la care un aditiv alimentar a fost evaluat ultima dat\, a disponibilit\]ii unor noi informa]ii [tiin]ifice, a gradului de utilizare a unui aditiv alimentar [i a expunerii oamenilor la acesta.
Coloran]ii alimentari sunt primii pe lista de priorit\]i. [aptesprezece coloran]i au fost deja reevalua]i. Pentru trei dintre ace[tia, Comisia a propus niveluri de utilizare revizuite, având în vedere c\ EFSA consider\ c\ expunerea la aditivii respectivi poate fi prea mare pentru anumite grupuri de consumatori.
Datorit\ unor noi informa]ii [tiin]ifice, se acord\ prioritate mai mare îndulcitorului aspartam, care va fi reevaluat pân\ în septembrie 2012.
În martie 2011, Comisia a adoptat o m\sur\ prin care se precizeaz\ datele necesare pentru autorizarea unei noi utiliz\ri pentru un aditiv. Acestea includ datele toxicologice pentru evaluarea riscurilor [i informa]ii care s\ demonstreze c\ utilizarea aditivului este justificat\ din punct de vedere tehnologic, poate prezenta beneficii pentru consumator [i nu va induce în eroare.
Pentru a-i ajuta pe viitorii solicitan]i, Comisia a elaborat un ghid practic, care va permite solicitan]ilor s\ prezinte dosare complete care pot fi gestionate eficient. Comisia este convins\ c\ astfel se poate stimula inovarea responsabil\ în industria alimentar\.
Un exemplu de astfel de produs inovator este îndulcitorul natural, glicozide derivate din steviol, ob]inute din planta Stevia ribaudiana.
Comisia a adoptat luni [i un regulament prin care se autorizeaz\ utilizarea acestuia în mai multe categorii de produse alimentare.
EFSA a fost solicitat\ s\ evalueze siguran]a substan]ei. Agen]ia a concluzionat c\ îndulcitorii nu sunt cancerigeni, genotoxici sau asocia]i cu orice toxicitate reproductiv\/de dezvoltare [i a stabilit o doz\ zilnic\ acceptabil\ (DZA) de 4 mg/kg greutate corporal\/zi. Estim\rile prudente ale expunerii la glicozidele derivate din steviol atât la adul]i, cât [i la copii, sugereaz\ c\ este probabil ca DZA s\ fie dep\[it\ la nivelurile maxime de utilizare propuse.

Vezi si

Un vaccin ARNm împotriva cancerului de piele, testat în faza a 3-a la Londra

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului – care are …