Tuesday , December 6 2022

Un vaccin pentru pacienții cu cancer cerebral le prelungește viața cu ani de zile

Primul vaccin din lume destinat bolnavilor de cancer cerebral le poate prelungi acestora viața, arată un studiu recent. Vaccinul se numește DCVax și este destinat tratării tumorilor cerebrale în cazul pacienților diagnosticați cu glioblastom, cea mai comună formă de cancer cerebral și, de asemenea, una dintre cele mai agresive.

Persoanele diagnosticate cu glioblastom trăiesc, în medie, între 12 și 18 luni de la diagnosticare, scrie The Guardian, citat de spotmedia.

Însă un pacient dintr-un studiu global care a inclus peste 300 de persoane a trăit mai mult de opt ani, după ce a primit vaccinul DCVax. În Marea Britanie, un bărbat de 53 de ani încă trăiește, la șapte ani după ce a fost vaccinat.

Vaccinul ”a demonstrat că prelungește viața și, în mod interesant, acționează inclusiv la pacienții considerați în mod tradițional ca având un prognostic mai slab”, cum ar fi persoanele în vârstă și persoanele pentru care chirurgia nu este o opțiune, a declarat profesorul Keyoumars Ashkan, neurochirurg la spitalul King’s College din Londra, implicat în studiu.

Dacă va fi aprobat de specialiști, DCVax va fi primul tratament nou în 17 ani pentru pacienții diagnosticați cu glioblastom și primul în 27 de ani pentru oamenii la care cancerul a recidivat.

13% dintre pacienții care au primit vaccinul au trăit încă 5 ani după diagnostic. Doar 5,7% dintre cei nevaccinați au supraviețuit atât după diagnostic.

Cum acționează acest vaccin? Vaccinul este o formă de imunoterapie, în care sistemul imunitar al organismului este programat să urmărească și să atace tumorile. Acesta este primul vaccin dezvoltat pentru a combate tumorile cerebrale. ”Vaccinul funcționează prin stimularea propriului sistem imunitar al pacientului pentru a lupta cu tumorile. Acesta oferă o soluție personalizată, lucrând cu sistemul imunitar al pacientului, care este cel mai inteligent sistem cunoscut de om. Vaccinul este produs prin combinarea proteinelor din tumora proprie a pacientului cu celulele albe din sângele acestuia. Acest lucru educă celulele albe să recunoască tumora”, a declarat Ashkan, conform spotmedia.

Vezi si

OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus

Directorul OMS avertizează că o nouă variantă îngrijorătoare a COVID ar putea apărea

Lipsa supravegherii infecțiilor cu coronavirus ar putea duce la apariție unei noi variante „îngrijorătoare”, spune …