Friday , October 7 2022

Un vaccin experimental prelungeşte viaţa pacienţilor cu tumori cerebrale

Un vaccin experimental a reuşit să prelungească cu peste 70% durata medie de supravieţuire a pacienţilor care prezintă cel mai grav tip de tumori cerebrale – glioblastom -, potrivit unui studiu clinic ale cărui rezultate au fost publicate, luni, în Statele Unite ale Americii, informează AFP.

Administrat împreună cu terapiile standard, acest vaccin – care vizează şi blochează o variaţie a genei EGFRvIII, deosebit de activă în procesul de multiplicare a celulelor canceroase -, a reuşit să prelungească durata medie de supravieţuire a bolnavilor cu până la 26 de luni, au explicat autorii acestui studiu, publicat în Journal of Clinical Oncology.

Pacienţii vaccinaţi au beneficiat, totodată, de o perioadă mai lungă de timp (14,2 luni) în care tumorile nu au reapărut în organism, comparativ cu media de 6,3 luni cât s-a înregistrat în grupul de control.

“Aproximativ o treime din totalul glioblastomelor conţin această genă, ce este vinovată de virulenţa tumorilor”, a explicat medicul John Sampson, profesor de neurochirurgie la Universitatea Duke din statul american Carolina de Nord, unul dintre autorii studiului.

“Studiul nostru a arătat că vaccinul elimină toate celulele canceroase purtătoare a acestei variaţii genetice, în 17 cazuri din cei 18 pacienţi vaccinaţi”, a declarat la rândul său Darell Bigner, directorul centrului de cercetări asupra tumorilor cerebrale de la Universitatea Duke, principalul autor al studiului.

În total, 35 de pacienţi au participat la acest studiu, dintre care 17 au făcut parte din grupul de control.

Cei 35 de pacienţi au fost cu toţii operaţi de glioblastom şi au apelat după operaţie la şedinţe de radioterapie şi chimioterapie.

Cei 18 pacienţi vaccinaţi au început să primească injecţiile cu vaccinul experimental la o lună după ce au încheiat radioterapia. Medicii au continuat tratamentul cu aceste injecţii atât timp cât acestea au părut să fie eficiente.

Cercetătorii au constatat că vaccinul a stimulat un răspuns imunitar la aproape jumătate dintre pacienţii vaccinaţi.

Vaccinul, denumit Rindopepimut (CDX-110), a fost conceput de firma de biotehnologie Celldex Therapeutics.

Glioblastomul este tipul de tumoare cerebrală cel mai des întâlnit, aproximativ 10.000 de noi cazuri fiind diagnosticate în fiecare an în Statele Unite.

În ciuda progreselor înregistrate în ultimii ani în domeniul radioterapiei şi chimioterapiei, diagnosticul pentru persoanele care prezintă astfel de tumori este sumbru, durata medie de supravieţuire fiind de cel mult un an de la diagnosticare.

Vezi si

Riscurile obezității

Obezitatea este o patologie care, odată instalată, este elementul declanșator al multiplelor tulburări care apar …