Monday , May 6 2024

Un studiu sugerează o posibilă legătură între anumiți emulsifianți și riscul de diabet

Consumul frecvent al anumitor emulsifianți pare să fie asociat cu un risc mai ridicat de diabet, sugerează un studiu amplu publicat miercuri, a cărui metodologie face însă obiectul mai multor critici, transmite AFP.

“Consumul anumitor aditivi alimentari emulsifianți ar fi asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2”, se arată într-un comunicat emis de Institutul francez de sănătate și cercetare medicală (Inserm), care a contribuit la studiul publicat în Lancet Diabetes & Endocrinology.

Emulsifianții (emulgatorii) sunt aditivii cei mai des utilizați în industria alimentară. Aceștia se regăsesc în numeroase produse alimentare, scopul lor fiind acela de a îmbunătăți textura și consumul.

Cercetarea a fost realizată în Franța, în cadrul unui așa-numit studiu de cohortă. Această metodă constă în monitorizarea unui grup de subiecți timp de mai mulți ani, observând ce patologii dezvoltă în timp ce sunt evaluați mai mulți factori asociați stilului lor de viață.
Cohorta în cauză, numită Nutrinet, monitorizată în special de Inserm, a inclus aproximativ 100.000 de adulți care au fost observați timp de aproximativ 15 ani. Această monitorizare a dat deja naștere la numeroase studii, unele sugerând o asociere între consumul de îndulcitori și apariția bolilor cardiovasculare sau a cancerelor.
De această dată, cercetătorii au ajuns la concluzia că apariția diabetului de tip 2 era mai frecventă atunci când erau consumate deseori alimente care conțineau emulsifianți, precum caragenan sau gumă xantan.

Cu toate acestea, ca și în cazul studiilor precedente efectuate de aceeași echipă, concluziile acesteia au fost primite cu prudență de alți cercetători, care au subliniat câteva limitări în ceea ce privește metodologia.
Acestea, unele admise chiar de autori, sunt parțial asociate cu însuși principiul unui studiu de acest tip, numit observațional: nu permite stabilirea unei relații directe cauză-efect între consumul acestor aditivi și apariția diabetului.
Nici măcar nu este clar dacă riscul de diabet este asociat întocmai cu acest consum al respectivilor emulsifianți, după cum a subliniat epidemiologul Gunter Kuhnle, specialist în nutriție, într-o reacție publicată marți în Science Media Center din Marea Britanie.
“Acest studiu este susceptibil să demonstreze o asociere între diabet și alimentele care conțin de obicei anumiți emulgatori, însă nu o asociere cu acești emulsificatori în sine”, a notat el. și, în orice caz, “amploarea efectelor este foarte mică”, a adăugat Kuhnle. (Agerpres)

Vezi si

Dr. Cobuz: Masa de Paști și alimentația echilibrată după post

Persoanele care au ținut o perioada lungă de post înainte de Paşti trebuie să acorde …