Saturday , December 3 2022

Un studiu asociază cataracta cu un risc ridicat de deces din cauza bolilor cardiace

Cataracta, o afecțiune oftalmologică întâlnită frecvent și care se manifestă de obicei la vârstă înaintată, poate fi asociată unui risc crescut de deces ca urmare a bolilor de inimă, conform unui studiu publicat săptămâna aceasta, relatează UPI, citata de Agerpres.

Experții au subliniat că această concluzie nu înseamnă că afecțiunea oftalmologică numită cataractă cauzează probleme cardiace, amintind că studiul nu a fost conceput pentru a dovedi cauza și efectul.
”O varietate de afecțiuni medicale precum (hipertensiunea arterială), diabetul sau fumatul au fost asociate cu creșterea (riscului de) cataractă, iar aceste boli sunt, de asemenea, asociate cu mortalitatea vasculară, ceea ce ar putea explica asocierea”, a declarat doctor Matthew Gorski, medic oftalmolog la Northwell Health din Great Neck, New York, care nu a fost implicat în acest studiu.
Totuși, cataracta, crede medicul, poate fi un indicator important al stării de sănătate. ”Pacienții ar trebui să folosească rezultatele acestui studiu drept o aducere aminte cu privire la importanța examinării regulate a ochilor cu medicul oftalmolog, mai ales odată cu înaintarea în vârstă și dacă există anumite afecțiuni medicale”, a spus Gorski.
Cercetarea a fost efectuată în Australia și a fost condusă de doctor Mingguang He de la Centrul pentru cercetări oftalmologice din cadrul Universității din Melbourne.
Echipa condusă de Mingguang He a analizat date prelevate între anii 1999 și 2008 de la aproximativ 15.000 de pacienți din Statele Unite, de 40 de ani și peste această vârstă. Peste 2.000 (9,6%) dintre aceștia au declarat că au trecut printr-o operație de cataractă.
Pe o perioadă medie de monitorizare de circa 11 ani, aproape 4.000 (19%) dintre participanți au decedat.
După ce au fost luați în considerare factori socio-economici și medicali, cercetătorii au constatat că riscul de deces din orice cauză a fost cu 13% mai mare, iar riscul de deces din cauza bolilor de inimă a fost cu 36% mai mare, la persoanele care au trecut printr-o intervenție chirurgicală de cataractă.
Stresul oxidativ – un dezechilibru în cadrul proceselor naturale de oxidare la nivel celular – și depresia pot fi factori comuni care ar putea cauza formarea cataractei și, de asemenea, pot crește riscul de deces din cauza bolilor de inimă, a indicat echipa în prezentarea studiului.

Autorii cercetării au oferit drept exemplu studii anterioare, care au arătat că deteriorarea ADN-ului cauzată de stresul oxidativ contribuie la formarea cataractei, stimulând totodată o îngustare nesănătoasă a arterelor.
Potrivit echipei australiane, persoanele care au cataractă prezintă, de asemenea, un risc sporit de a dezvolta depresie comparativ cu cele care nu au această afecțiune oftalmologică, chiar și după ce au trecut printr-o intervenție chirurgicală pentru cataractă. Persoanele cu depresie au un risc mai mare de a fi diagnosticate cu boli cardiace.
Studiul ”a identificat asocieri semnificative între intervenția chirurgicală auto-raportată pentru cataractă” și un risc crescut de deces din orice cauză, în special ca urmare a unor afecțiuni cardiace, au indicat autorii.
Potrivit unui medic oftalmolog de la Spitalul Lenox Hill din New York, doctor Mark Fromer, care a analizat constatările acestui studiu, ”cu certitudine nu este o surpriză să ne așteptăm ca pacienții cu cataractă să prezinte alte afecțiuni subiacente, majoritatea pacienților cu cataractă fiind vârstnici”.
Fromer a remarcat, de asemenea, că intervențiile chirurgicale pentru cataractă sunt realizate în prezent pe persoane cu o vârstă mai fragedă comparativ cu situația din urmă cu câteva decenii. ”Acest lucru a făcut ca pacienții să trăiască mai mult timp după operație decât era raportat cu doar câteva decenii în urmă”, a spus Fromer.
”O vedere mai bună după o intervenția chirurgicală duce, de asemenea, la o calitate îmbunătățită a vieții și poate preveni accidentele care pot conduce la deces și răniri din cauza vederii slabe”, a spus medicul. Studiul a fost publicat în British Journal of Ophthalmology.  (Agerpres)

Vezi si

OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus

Directorul OMS avertizează că o nouă variantă îngrijorătoare a COVID ar putea apărea

Lipsa supravegherii infecțiilor cu coronavirus ar putea duce la apariție unei noi variante „îngrijorătoare”, spune …