Tuesday , March 5 2024

Un plasture special ar putea înlocui în viitor tradiţionalele seringi

Un plasture pentru vaccinare ar putea înlocui în viitor tradiţionalele şi dureroasele seringi şi ar putea stimula imunitatea împotriva mai multor tipuri de maladii, inclusiv a gripei, au anunţat cercetătorii americani, citaţi de bbc.co.uk.
Noul tip de plasture conţine 100 de ace microscopice care se dizolvă în piele.
Testele efectuate pe şoareci au relevat faptul că noul dispozitiv obţine din partea organismului o mai bună reacţie imunitară comparativ cu seringile tradiţionale.
Potrivit autorilor americani, al căror studiu a fost publicat în revista Nature Medicine, acest tip de plasture le va permite într-o bună zi oamenilor să se vaccineze singuri.
Fiecare plasture, conceput de cercetătorii americani de la Emory University şi de la Georgia Institute of Technology, conţine 100 de “micro-ace” a căror lungime este de 0,65 milimetri. Acele sunt astfel concepute pentru a penetra straturile superioare ale pielii şi să se dizolve la contactul cu acestea.
Pentru a testa noul dispozitiv, cercetătorii americani au înmuiat aceste ace în vaccin antigripal. Primul grup de şoareci a fost injectat cu acest vaccin cu ajutorul tradiţionalelor seringi hipodermice, iar al doilea grup cu ajutorul noilor plasturi. Plasturii fără vaccin au fost aplicaţi pe al treilea grup de şoareci.
La trei luni după vaccinare, medicii americani au descoperit faptul că noul tip de plasture a declanşat un răspuns imunitar mult mai pronunţat la şoarecii infectaţi cu virusul gripei, comparativ cu vaccinarea standard.
Dacă noul tip de plasture se va dovedi eficient şi în timpul testelor viitoare, el va pune capăt nevoii de a avea pregătire medicală pentru a putea face o injecţie şi va transforma vaccinarea într-o procedură nedureroasă, la îndemâna tuturor oamenilor.
Noul tip de plasture va simplifica, totodată, vaccinările în masă, practicate în perioada pandemiilor.
Medicii americani consideră că acest plasture va putea fi folosit şi pentru alte tipuri de imunizare, nu doar împotriva gripei, şi va avea acelaşi cost ca o seringă medicală.

Vezi si

Dr. Cobuz – Riscurile și beneficiile dietei vegetariene

Conceptul alimentației vegetariene a început să se dez­volte încă din antichitate. Motivele pentru care s-au …