Monday , March 4 2024

Un nou test pentru gravide depisteaza din timp nevoia de cenzariana

Un nou test pentru gravide depisteaza nevoia de cenzariana înainte ca aceasta sa devina solutia adoptata de urgenta, dupa ce viitoarea mama a petrecut ore chinuitoare de travaliu fara a putea naste natural, informeaza bbc.co.uk.
Testul a fost dezvoltat în Suedia, de compania Obstecare, în urma cercetarilor efectuate la Universitatea Liverpool si Spitalul pentru femei din Liverpool, si este folosit deja în mai multe spitale din Europa.
Cercetatorii au descoperit ca, daca în timpul sarcinii si travaliului gravida are cantitati mari de acid lactic în lichidul amniotic (lichidul în care se dezvolta faul în timpul sarcinii), este putin probabil ca va putea naste natural. Astfel, medicul poate decide din timp sa puna capat unui travaliu chinuitor si inutil si sa opteze pentru cezariana.
Muschii produc acid lactic când sunt solicitati, dar, când ajunge la un anumit nivel, substanta îngreuneaza contractiile. În acest caz, se administreaza oxitocina, un hormon care ajuta uterul sa se contracte, dar nu are efect în fiecare caz.
“Un nivel ridicat de acid lactic în lichidul amniotic indica faptul ca uterul este epuizat. Sa stimulezi în acest caz travaliul cu oxitocina e ca si cum ai cere unui alergator de maraton sa mai alerge înca 10.000 de metri dupa ce a trecut de linia de sosire”, a spus Johan Ubby, de la compania suedeza Obstecare.
Sistemul de testare, aplicat deja în spitale din Suedia, Norvegia si Belgia, ar trebui sa reduca numarul de cezariene în cazul femeilor care nu au nevoie de aceasta operatie si sa duca la adoptarea acestei solutii mai rapid pentru cele care au nevoie, pentru a “evita riscul de complicatii de la un travaliu lung si a limita suferinta inutila”.
Urmatorul pas ar fi identificarea unei modalitati de a elimina acidul lactic care împiedica desfasurarea travaliului, potrivit profesorului Susan Wray, de la Centre for Better Births – un proiect al Universitatii din Liverpool.
“Travaliul prelungit survine la una din zece nasteri, în special la femeile care nasc pentru prima data. Adevarul este ca de 60 de ani nu avem niciun medicament nou care sa trateze problemele travaliului – din punct de vedere farmaceutic, nu e nimic nou de la oxitocina încoace. (…) E timpul sa acordam prioritate acestui aspect. Pur si simplu nu acordam sanatatii femeii importanta pe care o merita”, a mai spus Wray.

Vezi si

Dr. Cobuz – Riscurile și beneficiile dietei vegetariene

Conceptul alimentației vegetariene a început să se dez­volte încă din antichitate. Motivele pentru care s-au …