Wednesday , September 28 2022

Un nou test cu particulele neutrino: viteza luminii, din nou depăşită

 Neutrinii, particule elementare ale materiei, au părut încă o dată a fi mai rapizi decât lumina, cu ocazia unor noi teste, realizate pe o distanţă de 730 de kilometri între Elveţia şi Italia, au anunţat, vineri, reprezentanţii Centre National Français de la Recherche Sientifique (CNRS).

Pentru a încerca să elimine posibilitatea comiterii unor erori în timpul precedentului experiment, specialiştii implicaţi în experimentul internaţional Opera au folosit un nou fascicul de protoni pentru a produce neutrini, ce au fost trimişi prin scoarţa terestră, de la laboratorul CERN din Geneva, în direcţia laboratorului subteran din Gran Sasso din Italia, informează AFP.

“Odată cu noul tip de fascicul produs de acceleratoarele CERN (Centre Européen de Recherches Nucléaires), am putut să măsurăm cu precizie timpul de zbor al neutrinilor, analizându-i unul câte unul”, a explicat Dario Autiero, cercetător la Institut de Physique Nucléaire din Lyon, responsabil cu analiza rezultatelor experimentului Opera.

Cu ocazia acestui nou test, început la sfârşitul lunii octombrie, 20 de particule neutrino au putut fi detectate la Gran Sasso. Noile măsurători “nu schimbă cu nimic concluzia la care s-a ajuns iniţial, potrivit căreia neutrinii par să ajungă la destinaţie mai repede decât ar trebui să o facă”, se precizează într-un comunicat emis de CNRS.

Pe 22 septembrie, echipa Opera a anunţat că neutrinii au parcurs cei 730 de kilometri depăşind uşor (cu 6 kilometri / secundă) viteza luminii în vid (aproape 300.000 kilometri/ secundă), considerată până atunci o “limită de netrecut” în teoria relativităţii formulată de Einstein.

“Cei 20 de neutrini pe care i-am înregistrat au asigurat o precizie comparabilă cu cea oferită de celelalte 15.000 de particule pe baza cărora a fost făcută măsurătoarea noastră iniţială”, a declarat Autiero, precizând că analiza a fost de această dată “mai simplă”.

Impulsurilor protonilor folosite pentru a produce neutrini au fost ultrascurte (trei nanosecunde) şi distanţate la un interval de 525 de nanosecunde, ceea ce a permis creşterea gradului de precizie al măsurătorilor.

Potrivit aceluiaşi savant, mai sunt necesare “experimente complementare şi măsurători independente” înainte ca “anomalia timpului de zbor” a neutrinilor – adică viteza lor superioară celei a luminii în vid – să poată fi confirmată sau infirmată.

Dacă ea va fi confirmată, această viteză supraluminică îi va obliga pe cercetători să regândească fizica actuală, inclusiv teoria lui Einstein. Neîncrezători în primele rezultate, savanţii au încercat timp de câteva luni să le verifice, înainte de a anunţa, în septembrie, senzaţionala lor descoperire.

Articolul despre experimentul Opera, în care sunt prezentate rezultatele noului test, poate fi accesat începând de vineri pe site-ul ArXiv.

Particula neutrino este foarte greu de detectat, deoarece este lipsită de sarcină electrică şi traversează în general materia fără a se opri în aceasta.

Vezi si

Nutriționist: Cel mai puternic antioxidant este glutationul, produs de organism. Lista alimentelor care ajută la producerea lui

Nutriționistul Adina Rusu a declarat pentru AGERPRES că, oricât de mult ne-am dori, nu există …