Friday , August 19 2022

Un nou dinozaur uriaş, descoperit în Chile

Paleontologii chilieni au prezentat, joi, “Atacamatitan”, o nouă specie uriaşă de dinozaur erbivor, care trăia în ceea ce astăzi este nordul statului Chile, în urmă cu o sută de milioane de ani, şi a cărui descoperire a fost prezentată în revista Academiei de ştiinţe braziliene.

“«Atacamatitan chilensis» este primul dinozaur care a primit un nume în Chile”, a declarat David Rubilar, membru al echipei care a prezentat descoperirea, joi, comunităţii ştiinţifice chiliene.

Rămăşiţele acestui dinozaur au fost descoperite în 2000, în ceea ce în prezent este cel mai uscat deşert din lume, Atacama, situat în nordul extrem al statului Chile.

Însă, în urmă cu aproximativ o sută de milioane de ani, în cretacic, o mare parte din această zonă era acoperită de specii vegetale, cu care se hrănea acest dinozaur care avea o lungime de opt metri şi cântărea circa cinci tone.

Coada şi gâtul acestui dinozaur erau foarte lungi, însă particularitatea sa constă în fineţea membrelor inferioare, un rezultat al habitatului şi al alimentaţiei sale, spune David Rubilar.

“Vertebrele dorsale, coada şi forma femurului, mai subţire decât a celorlalţi dinozauri uriaşi deja descoperiţi constituie particularităţile acestui dinozaur”, a explicat paleontologul.

“Acesta nu este nici cel mai mare, nici cel mai mic (dinozaur, n.r.), caracteristica sa distinctivă fiind femurul său”, a spus David Rubilar, estimând că “această nouă specie fosilă va ajuta la cunoaşterea dinozaurilor din America de Sud”.

Cercetătorii au petrecut anul trecut colectând maximum de date despre “Atacamatitan” şi comparându-le cu cele ale speciilor existente, pentru a elimina teoria existenţei unui dinozaur similar pe Terra.

Vezi si

Tutunul şi alcoolul, principalele cauze ale cancerului la nivel mondial

Aproape jumătate dintre cancerele la nivel mondial sunt atribuite unui anumit factor de risc, în …