Saturday , December 10 2022

Un medicament impotriva alcoolismului ar putea ajuta pacientii cu HIV

disulfiram

Un medicament utilizat la tratarea alcoolismului, asociat cu ale substante, ar putea contribui la eliminarea virusului HIV la persoanele seropozitive tratate, se arata intr-un studiu publicat marti.

Medicamentul, numit disulfiram, trezeste virusul aflat latent in organismul infectat, permitand astfel distrugerea atat a lui, cat si a celulelor care il gazduiesc, fara efecte secundare, precizeaza autorii al caror studiu a aparut in revista medicala online The Lancet HIV, potrivit AFP.

In prezent, un tratament antiretroviral (ART) – cocktail de medicamente standard numit adesea triterapie – permite tinerea sub control a virusului (HIV) la pacientii seropozitivi, fara insa a-l distruge definitiv. Virusul ramane astfel in corpul persoanelor tratate in forma latenta, acest rezervor, greu de tintit, fiind unul din marile obstacole in realizarea unui tratament care sa duca la o vindecare sigura.

“Trezirea” virusului latent constituie o strategie promitatoare pentru distrugerea virusului HIV. Insa “trezirea virusului este doar prima etapa pentru eliminarea lui”, subliniaza Julian Alliot, director de cercetare clinica la serviciul de boli infectioase al spitalului “Alfred” din Melbourne (Australia), principalul autor al studiului. “Acum trebuie sa ne ocupam de un mod de eliminare a celulelor infectate”, adauga el.

Si alte medicamente au fost testate pentru distrugerea rezervorului de HIV, insa fara prea mare succes, in unele cazuri acestea dovedindu-se toxice. In testul clinic condus de Sharon Lewin, director al Institutului “Doherty” din Melbourne, 30 de persoane aflate sub tratament antiretroviral au primit doze tot mai mari de disulfiram timp de trei zile. La doza cea mai ridicata, s-a obtinut o stimulare a HIV latent, fara efecte neplacute asupra pacientilor. “Acest test arata clar ca disulfiramul nu este toxic si ca se poate utiliza fara pericole. S-ar putea sa fie cel care schimba datele problemei”, afirma dna Lewin intr-un comunicat difuzat de institut.

Urmatoarea etapa, potrivit cercetatorilor, este testarea acestui medicament in asociere cu altele care tintesc virusul insusi.

“Rezultatul obtinut este insuficient”, apreciaza Brigitte Autran, expert in imunologie si SIDA la Universitatea Pierre si Marie Curie/Inserm din Paris, coautor al unui comentariu care insoteste articolul. “Suntem inca foarte departe de gasirea unei solutii care sa ofere o vindecare reala a pacientilor seropozitivi si chiar o remisie care sa le permita sa se lipseasca de tratament”, adauga specialista.

Cu peste 34 de milioane de decese pana in prezent, HIV continua sa fie o problema majora de sanatate publica, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. La sfarsitul anului 2014 existau in lume circa 36,9 milioane de persoane care aveau HIV.

ziare.com

Vezi si

Dr. Cobuz: Dieta în dislipidemii

Datorită dezvoltării  economice nivelul de trai s-a îmbunătățit, fapt ce a dus la creșterea disponibilității …