Wednesday , April 17 2024

Un marker biologic prevede cu mare acurateţe cazurile de Alzheimer

.

Viitoarele cazuri de Alzheimer vor putea fi identificate cu câţiva ani în avans, cu o acurateţe de aproape 100%, graţie unui marker biologic prezent în lichidul cefalorahidian, potrivit unui studiu publicat în American Medical Association’s Archives of Neurology, informează AFP.
Geert De Meyer, de la Universitatea Gent din Belgia, şi colegii săi de la Alzheimer’s Disease Neuroimaging Initiative (ADNI) au analizat datele provenind de la peste 400 de persoane de vârsta a treia: 114 pacienţi cu funcţii cognitive normale, 200 de pacienţi cu tulburări cognitive uşoare şi 102 pacienţi suferind de maladia Alzheimer.
Oamenii de ştiinţă au identificat astfel un marker biologic care este prezent în proporţie de 90% la pacienţii suferind de Alzheimer, în proporţie de 72% la persoanele suferind de tulburări cognitive uşoare şi de 36% la persoanele cu funcţii cognitive normale.
Aceste rezultate au fost testate ulterior în cadrul unor grupuri de analiză mai mici.
În cadrul unui astfel de grup, 57 de pacienţi suferind de tulburări cognitive uşoare au fost monitorizaţi timp de cinci ani. Modelul s-a dovedit eficient, având o acurateţe de 100% în ceea ce priveşte identificarea cazurilor de Alzheimer, au precizat autorii studiului.
Autorii lui subliniază faptul că “debutul propriu zis al maladiei Alzheimer (…) precede primele simptome cu 10 ani sau chiar mai mult”.
Faptul că acest marker biologic este prezent la peste o treime dintre subiecţii fără tulburări cognitive sugerează că maladia este activă şi detectabilă mult mai devreme decât se credea.
Oamenii de ştiinţă au încercat să descopere un astfel de marker biologic pentru maladia Alzheimer încă din anii 1990.
Aproximativ 37 de milioane de persoane în lume, dintre care 5,3 milioane trăiesc în Statele Unite ale Americii, suferă de demenţă, cauzată în cea mai mare parte a cazurilor de maladia Alzheimer, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Vezi si

NASA are ambiții mari pentru Marte, dar se confruntă cu probleme bugetare pe Pământ

Chiar și în spațiu trebuie să se facă economie: NASA caută modalități pentru a aduce …