Saturday , July 20 2024

Un fizician britanic crede ca poate exista viata extraterestra pe Pluto

pluto ghetari

Brian Cox, fizician britanic, este de parere ca pe Pluto poate exista un ocean subteran, care poate fi cald si potrivit pentru a gazdui forme de viata. Cox este acelasi care a comentat ca viata umana poate fi singura forma de viata complexa existenta in galaxia noastra.

Cox crede ca ghetarii de pe suprafata planetei pitice ar demonstra existenta unei mari subterane, care este suficient de calda pentru existenta chimie organice, scrie The Space Reporter.

Pe baza fotografiilor trimise de sonda spatiala NASA New Horizons atunci cand a zburat pe langa Pluto, Cox a dedus ca este evidenta existenta acestei mari subterane. Daca oamenii de stiinta inteleg cu adevarat originea vietii pe Pamant, atunci pe Pluto trebuie sa existe organisme vii, a afirmat fizicianul.

Sonda New Horizons a trecut pe langa Pluto in iulie si a transmis inapoi imagini valoroase. Imagini detaliate ale planetei pitice si ale celor sase luni ale sale, Styx, Nix, Charon, Hydra si Kerberos, au fost transmise NASA si sunt analizate in detaliu de oamenii de stiinta.

Instrumentele aflate la bordul sondei nu pot insa detecta prezenta apei calde pe Pluto, asa ca NASA ar trebui sa trimita o alta sonda, cu detectie termala, pentru a confirma sau contrazice teoria lui Cox.

Cele mai recente fotografii de pe Pluto, realizate de New Horizons, arata ca pe acest corp ceresc sunt ghetari de azot.

Acestia s-ar afla nu doar pe munti, ci chiar si in cratere. In plus, ghetarii de azot par ca plutesc pe suprafata sa, ceea ce inseamna ca in interiorul lui Pluto este cald, fapt ce duce la procesul de topire.

New Horizons va continua sa tina sub observatie Pluto, chiar daca a trecut de corpul ceresc, aflandu-se in acest moment la o departare de peste 12 milioane de km.

Imagini si informatii foarte pretioase sunt asteptate de pe New Horizons in septembrie. Aceste informatii nu vor fi prelucrate complet pana catre sfarsitul lui 2016.

Vezi si

Tinerii care consumă zilnic două pahare cu băuturi carbogazoase, de două ori mai expuși cancerului

Tinerii care consumă două pahare cu băuturi carbogazoase în fiecare zi ar putea fi de …