Saturday , April 20 2024

Un consum ridicat de alimente bogate în magneziu, asociat unei mai bune sănătăți cerebrale

Cercetătorii australieni au asociat un aport ridicat de magneziu cu o sănătate cerebrală mai bună pe parcursul vieții, informează Xinhua. Potrivit unui studiu publicat vineri, o echipă de la Neuroimaging and Brain Lab din cadrul Universității Naționale din Australia (ANU) a descoperit că un consum ridicat de alimente bogate în magneziu cum ar fi spanacul și nucile ar putea reduce riscul dezvoltării demenței.

Oamenii de știință au studiat peste 6.000 de persoane sănătoase din punct de vedere cognitiv cu vârste cuprinse între 40 și 73 de ani din Marea Britanie pe o perioadă de 16 luni. Cercetătorii au ajuns la concluzia că în cazul persoanelor care consumă peste 550 mg de magneziu zilnic, vârsta creierului lor este, la 55 de ani, cu un an mai mică în comparație cu cei care au un aport normal de magneziu de 350 mg zilnic. Khawlah Alateeq, autoarea principală a studiului, a precizat că, potrivit studiului, efectele preventive ale unui aport alimentar mai ridicat de magneziu ar putea începe la persoanele cu vârsta în jur de 40 de ani sau mai devreme. ”Studiul nostru arată că o creștere de 41% în aportul de magneziu ar putea duce la o pierdere mai redusă a volumului cerebral asociată cu înaintarea în vârstă, ceea ce înseamnă o funcție cognitivă mai bună și un risc mai scăzut sau întârziat de debut al demenței mai târziu în viață”, a spus ea într-un comunicat de presă. ”Cercetarea scoate în evidență beneficiile potențiale ale unei diete bogate în magneziu și rolul pe care acesta îl îndeplinește în promovarea sănătății celebrale”.
Femeile, în special cele aflate în postmenopauză, beneficiază mai mult, potrivit studiului, de efectele neuroprotectoare ale unei diete bogate în magneziu în comparație cu bărbații.

Erin Walsh, coautoare a studiului, a precizat că raportul ar putea duce la dezvoltarea intervențiilor de sănătate publică în scopul îmbunătățirii sănătății cerebrale și a reducerii riscurilor apariției demenței cu ajutorul dietei. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în prezent peste 55 de milioane de persoane suferă de demență la nivel global, cea mai răspândită formă fiind boala Alzheimer. Experții au avertizat că numărul cazurilor este estimat să se tripleze până la 150 de milioane înainte de 2050. ”Întrucât nu există un tratament pentru demență, iar dezvoltarea tratamentelor farmacologice nu au avut succes în ultimii 30 de ani, s-a sugerat ca prevenția să primească o atenție mai mare”, a spus Walsh.

Vezi si

Femeile singure mănâncă mai mult și mai prost. Cum le îndeamnă creierul spre alegeri nesănătoase

Un studiu recent realizat de UCLA Health din Los Angeles a scos la iveală o …