Thursday , August 5 2021

Un caz de cancer din 25 depistate la nivel mondial, legat de consumul de alcool

Circa 4% dintre cazurile de cancer depistate anul trecut în lume (sau 740.000) sunt legate de consumul de alcool, inclusiv moderat, potrivit estimărilor Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului (CIRC) publicate miercuri, notează
Majoritatea (86%) acestor cancere care pot fi puse pe seama alcoolului sunt asociate unui consum “riscant și excesiv” (peste două băuturi alcoolice pe zi), potrivit studiului.


Dar un consum “ușor până la moderat” (până la două pahare de alcool pe zi) reprezintă “unul din șapte cazuri asociate alcoolului, adică peste 100.000 de cazuri noi de cancer în lume” în 2020, estimează într-un comunicat CIRC, agenție din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Acest aspect arată “necesitatea implementării unor politici și intervenții eficace pentru a sensibiliza publicul cu privire la legătura dintre consumul de alcool și riscul de cancer și pentru a reduce consumul global de alcool”, a comentat unul dintre responsabilii CIRC, dr. Isabelle Soerjomataram.
Publicat în revista medicală The Lancet Oncology, studiul enumeră șapte tipuri de cancer al căror risc este amplificat de consumul de alcool: la cavitatea bucală, faringe, laringe, esofag, colon-rect, ficat și sân la femei (adică 6,3 milioane de cazuri în 2020).
Corelând aceste informații cu date despre consumul de alcool pe țări în urmă cu zece ani (timpul necesar ca boala să se manifeste), cercetătorii au estimat că 741.300 dintre aceste cancere (adică 4% din numărul total de cazuri noi de cancer în lume în 2020) ar putea fi direct legate de alcool.
“În 2020, tipurile de cancer cu cel mai mare număr de cazuri noi asociate consumului de alcool au fost cancerul de esofag (190.000 de cazuri), cancerul de ficat (155.000 de cazuri) și cancerul de sân la femei (98.000 de cazuri)”, potrivit CIRC.
Mongolia este țara cu cea mai mare proporție de cazuri noi de cancer legate de consumul de alcool (10%, 560 cazuri), în timp ce Kuweitul, o țară musulmană unde consumul de alcool este interzis, înregistrează cea mai mică proporție (puțin peste 0% echivalentul a 5 cazuri).
Această proporție este estimată la 5% în Franța (20.000 de cazuri), la 4% în Regatul Unit (16.800), la 3% în Statele Unite (52.700) și la 4% în Germania (21.500).
În plus, bărbații reprezintă aproximativ trei sferturi din totalul cazurilor de cancer asociate alcoolului (567.000 de cazuri).
Studiul are însă limitări, subliniază The Lancet Oncology într-un comunicat. Pe de o parte, nu ține seama de întreruperile în asistență medicală cauzate de pandemia de COVID-19, care ar fi putut duce la subdiagnosticarea anumitor cancere anul trecut. Pe de altă parte, nu integrează interacțiunile dintre consumul de alcool și alte fenomene precum tutunul sau obezitatea, cărora li se pot impta de asemenea cancerele. (Agerpres)

Vezi si

Dr. Cobuz: Modificarea stilului de viață în dislipidemii

Dislipidemia este o alterare calitativă și/sau cantitativă a metabolismului lipoproteinelor, manifestându-se prin creșterea concentrației sanguine …