Tuesday , April 23 2024

Un analgezic puternic a fost obţinut din veninul melcilor de mare

Oamenii de ştiinţă au produs un nou analgezic, deosebit de puternic, obţinut dintr-o substanţă prezentă în veninul folosit de melcii de mare pentru a-şi imobiliza prada, informează dailymail.co.uk.
Noul analgezic este la fel de eficient ca morfina pentru a atenua cele mai severe forme ale durerii, fără să prezinte însă riscul de a produce dependenţă.
Melcii de mare Conus produc o salivă ce conţine o doză mortală de peptide toxice care le ajută pe aceste moluşte cu deplasare înceată să îşi prindă prada. Aceşti melci injectează veninul în corpul victimei cu ajutorul unui dinte în formă de ac.
Oamenii de ştiinţă au transformat în trecut una dintre aceste peptide într-un analgezic ce poate fi utilizat pe pacienţi umani, însă substanţa trebuie injectată în măduva spinării, impunând astfel o limitare a domeniilor ei de aplicabilitate.
Recent, însă, cercetătorii australieni de la Universitatea din Queensland au reuşit să producă un analgezic ce poate fi administrat pe cale orală.
Substanţa în cauză a fost capabilă să reducă forme severe ale durerii, la şoareci, putând fi administrată în doze mai mici decât dozele de substanţe active din medicamentele existente pe piaţă, potrivit unui studiu publicat în Chemical & Engineering News.
Peptidele au fost mult timp considerate medicamente slabe, deoarece aceste substanţe nu puteau rămâne în formă stabilă şi nu puteau fi administrate pe cale orală.
Cercetătorii australieni au descoperit însă o metodă prin care au stabilizat lanţul de peptide, iar noul medicament are, în opinia oamenilor de ştiinţă, potenţialul de a revoluţiona tratamentul administrat pacienţilor care se confruntă cu dureri severe.

Vezi si

Stresul termic dăunător pentru sănătate este în creștere în Europa

Europa se confruntă din ce în ce mai des cu episoade de căldură atât de …