Friday , March 29 2024

Tumorile se dezvolta din cauza a ceea ce mancam. Iata ce le hraneste

lab1

Celulele canceroase si-ar trage energia din lipide, grasimi aflate la baza alimentatiei.

O alimentatie saraca in lipide ar permite incetinirea avansarii cancerului si tratarea lor, arata o echipa de cercetatori belgieni mentionata de Metro.

Dupa ce au studiat indelung tumorile, oamenii de stiinta au descoperit ca ele se “hranesc” cu lipide, in afara de zahar. Rolul lipidelor este esential, acestea participand la structura si la functia membranelor celulare, intervenind in numeroase functii biologice (transmiterea mesajelor hormonale, producerea de energie etc.).

Celulele canceroase isi pot modula sursa de nutrienti in functie de mediu – este o alta concluzie a cercetatorilor. Aceasta descoperire, publicata in revista Cell Metabolism, sugereaza faptul ca, in cazul in care celulele sunt impiedicate sa se alimenteze, dezvoltarea lor este stopata. Oamenii de stiinta au inceput deja sa lucreze la piste terapeutice.

Cercetatorii oncologi de la Universitatea catolica din Louvain (Belgia) au analizat celule canceroase timp de patru ani, reusind sa reproduca in laborator aciditatea ambianta a tumorilor (acidoza) si observandu-le metabolismul (reactiile chimice care se produc in interiorul fiecareia).

Oamenii de stiinta belgieni au descoperit si ca lipidele pot fi produse chiar si de celulele canceroase. “Glutamina (aminoacid sintetizat de organism) este folosita pentru producerea – in interiorul celulei – a lipidelor necesare constituirii membranelor”, arata cercetatorii intr-un comunicat.

“Lipidele prelevate din exteriorul celulei sub forma de acid gras furnizeaza energia necesara cresterii celulare”, se mai spune in comunicat. Astfel, cu cat creste mai mult o tumoare, cu atat mai mult se acidifica si devine mai dependenta de lipide ca sursa energetica.

Dupa ce au facut aceste observatii, cercetatorii sugereaza ca ar trebui blocata utilizarea lipidelor de catre celulele canceroase pentru a le incetini si chiar stopa evolutia. Ei au elaborat deja astfel de compusi, “care pot interfera cu captarea si sinteza lipidelor” la soareci. Rezultatele promitatoare deschid calea realizarii unor medicamente anticanceroase de un tip nou.

Vezi si

Dr. Cobuz: Alimentația în post

Dacă pornim de la explicația cuprinsă în DEX- postul reprezintă interdicția de a mânca unele …