Friday , March 29 2024

Tulburarea narcisică de personalitate

„Cred că multă importanță de sine este un produs al fricii. Iar frica, trăind într-un fel de viață neexaminată bazată pe frică, tinde să ducă la narcisism și la importanța de sine ”. Moby

Din punct de vedere psihologic, un individ care suferă de această tulburare de personalitate este dominat de nevoia de a se simți superior celor din jur sau special și, în același timp, este dominat de dorința ca persoanele din jur să observe acest lucru și să confirme acest aspect.

Motivația din spatele comportamentului individului narcisist este cea de menținere a imaginii grandioase pe care acesta o are asupra propriei persoane.

Modul în care un individ manifestă acest tip de comportament este diversificat: de la achiziționarea unor lucruri și afișarea acestora, până la căutarea atenției prin încercarea de a se victimiza sau prin  adoptarea unui comportament bazat pe superioritate intelectuală (va încerca să argumenteze/confirme celor din jur că acesta are un intelect superior).

Una din caracteristicile ușor de observat la un individ narcisist este sentimentul de îndreptățire de care dispune, acesta comportându-se în ideea că i se cuvine totul și că setul acestuia de deprinderi/abilități este net superior celor din jur.

Mai specific, acesta se va comporta ca și cum persoanele din jurul lui îi datorează ceva sau că acestea trebuie să îl trateze în mod preferențial mereu sau, în termeni populari, să se poarte “cu mănuși” în relația cu acesta.

Apelarea la abuz sau la exploatare este o modalitate specifică adoptată de un individ cu acest tip de tulburare de personalitate.

Acesta dispune de un nivel de empatie redus (nu identifică nevoile și emoțiile celor din jur și acordă atenție reacțiilor celor din jur doar în cazul în care prezintă interes pentru el).

În momentul în care individul care suferă de tulburarea de personalitate narcisică consideră că nu i se acordă atenția cuvenită, va reacționa în mod exagerat – “furia narcisică” care este caracterizată printr-o reacție automată la critică, dezaprobare de orice fel etc. În anumite situații, acesta poate reacționa nu doar disproporționat, ci și agresiv.

Wendy Behary, psihoterapeut și director al Centrului Terapiei Cognitive din New Jersey, a atras atenția asupra faptului că “este foarte dificil, dacă nu chiar imposibil, ca un narcisist să fie responsabil pentru acțiunile sale”.

Acești indivizi prezintă, în general, o doză mare de carismă și pot fi orientați către obiective bine stabilite în plan profesional, dar faptul că aceștia nu își pot asuma greșelile și au tendința de a manipula orice situație pentru a fi în avantajul lor, precum și faptul că neagă orice element negativ caracteristic lor are drept consecință o indezirabilitate a celor din jur de a-i putea privi drept potențiali parteneri de cuplu.

Conform lui Wendy Behary, acești indivizi prezintă dificultăți foarte mari în a recunoaște faptul că au greșit, ideea de a greși este, în optica lor, o “stare intolerabilă”.

Potrivit www.artdevivre.ro, în momentul în care am atras în viața noastră un individ cu acest tip de tulburare de personalitate, există o probabilitate mare ca lecția din spatele acesteia experiențe să fie un aspect ce necesită atenția noastră privind propria persoană și pe care să îl îmbunătățim: să discernem cine merită empatia și încrederea noastră, să renunțăm la ideea că toți oamenii sunt buni, autentici și raționali și să dezvoltăm o doză “sanatoasa”  de egoism.

Nimic nu este întâmplător. (Raluca NICOLAE)

Surse: www.psihoteca.ro; www.vice.ro; www.artdevivre.ro.

Vezi si

Stresat sau trist? Câteva moduri de a face față emoțiilor dificile

Viața de zi cu zi ne poate pune în situații care trezesc emoții dificile: tristețe …